BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Müstakil Düşünceler Konferansı’na katılarak “Bursa Ekonomisi ve Gelecek Vizyonu” temalı bir sunum gerçekleştirdi. Burkay, ayrıca BTSO tarafından hayata geçirilen projelerden biri olan TEKNOSAB Lojistik Park Girişim Sermayesi Yatırım Fonu hakkında iş dünyasına bilgi verdi.
“Dezenflasyon süreci tüm sektörleri etkiliyor”
Başkan Burkay, ekonomideki mevcut duruma dair değerlendirmelerde bulunarak, dezenflasyon politikalarının tüm sektörler üzerindeki etkisine dikkat çekti. Talep enflasyonunun baskı altında tutulmasına rağmen, maliyet enflasyonunun artmakta olduğunu ifade eden Burkay, “Yüksek enflasyon ortamında şirketlerimizi ayakta tutmak oldukça zor. Üretim ve ticaret hayatındaki zorlukları en az hasarla atlatmayı hedefliyoruz. Ekonomi yönetimimiz tarafından uygulanan düzenlemelerin, üretimden ticarete, istihdamdan ihracata kadar tüm firmalar dikkate alınarak hayata geçirilmesi en önemli beklentimiz.” dedi. Burkay, bu süreçte görüş ve çözüm önerilerini ekonomi yönetimiyle sürekli olarak paylaşmayı sürdüreceklerini vurguladı.
“Türkiye’nin üretime dayalı bir hikayesi olmalı”
Enflasyonla mücadele süreçlerinin bir paradoksu ortaya çıkardığını dile getiren Burkay, “Firmalarımızın en büyük şikayetleri işlerin durgun seyretmesi ve yeterli yetişmiş eleman eksikliğidir. Bu sorunlar, bugünkü sıkıntıların kaynaklarını bizlere gösteriyor. Türkiye’nin farklı yönü, üretim heyecanı ve dinamik ekonomik yapısıydı; bunu kaybetmememiz gerekiyor. Bu nedenle Bursa’nın üretken hikayesinin diğer şehirlerden ayrılması gerektiğine inanıyoruz. 2013 yılından bu yana Bursa ekonomisinin gelişim sürecine yön vermek için 60’tan fazla makro projeyi hayata geçirdik.” şeklinde konuştu.
Bursa sanayideki dönüşümünü tamamladı
Başkan Burkay, Bursa’nın 2013 yılından itibaren ekonomik göstergeler açısından kayda değer bir büyüme gösterdiğini belirtti. “Bu dönemde Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımız 19’dan 170’e, kilogram başına ihracat değerimiz ise 4,5 dolara yükseldi. İhracatımız yıllık 17 milyar dolara ulaştı ve orta yüksek teknoloji ihracatındaki payımız, ülke ortalamasının iki katı seviyesine çıktı. Ürettiğimiz mal ve hizmetlerimizi 200’ü aşkın ülke ve bölgeye sunabiliyoruz. Sanayideki dönüşüm sürecini büyük ölçüde tamamlayan Bursa, gerçekleştirilen tarihi projeler sayesinde küresel ticaret ağında güçlü bir merkez olma potansiyeline sahip.” dedi.
“Bursa orta ihracat tuzağını aşamadı”
Ancak Başkan Burkay, Bursa’nın yatırım olanaklarının yetersizliği nedeniyle son yıllarda yerinde sayan bir kimliğe büründüğünün altını çizdi. “Bu durumu orta ihracat tuzağı olarak tanımlıyoruz. Rekabet içinde olduğumuz diğer şehirler sanayi yatırımlarıyla Bursa’yı ihracat sıralamasında geriye itti. 10 yıl önce ülkemizin 145 milyar dolarlık ihracatına karşı Bursa’nın 12,8 milyar dolar ihracatı vardı. Bugün ise Bursa, 17,6 milyar dolarlık ihracatıyla Kocaeli ve İzmir’in ardından 4. sırada yer alıyor. Eğer böyle devam edersek, ilk 10’daki yerimizi de kaybetme riskimiz var.” şeklinde konuştu.
“Bursa iş dünyası TEKNOSAB lojistik park için güçlerini birleştiriyor”
Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdikleri TEKNOSAB projesine de değinen Burkay, bölgede 12 firmanın üretime geçtiğini ve çalışan sayısının 4.700’e ulaştığını açıkladı. Yılsonuna kadar 37 firmanın faaliyete geçeceğini belirten Burkay, toplam yatırım tutarının 40 milyar TL’ye ulaşacağını ifade etti. Türkiye’nin ileri teknoloji yatırımları hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen TEKNOSAB’da, Güney Marmara’nın en büyük lojistik merkezinin kurulacağını da sözlerine ekledi. “Bu amaçla TESKOSAB Lojistik Park Girişim Sermayesi Yatırım Fonunu kurarak önemli bir adım attık. Toplam yatırım bütçesi 210 milyon dolar olan projemizle birlikte BTSO ve TEKNOSAB üyesi yatırımcılarla hesap açma işlemlerine başladık. Katılımcılar bu projeye ortak olmanın yanı sıra değer artışından, kira gelirlerinden ve birçok avantajdan yararlanma fırsatı yakalayacak.” diyerek iş insanlarının projeye katılımını beklediklerini vurguladı.