İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), Lale ve Cengiz Akıncı çifti tarafından bağışlanan koleksiyonun ikinci seçkisi olan “Boyut Farkı” sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, müzenin Geçici Sergi Salonu’nda 2025 yılında açıldı. Küratörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Ali Kayaalp, sanat danışmanlığını ise Ebru Nalan Sülün üstlenmiştir. Açılışta konuşan İRHM Müdür Vekili Aygül Uzun Yavaşoğlu, bu serginin çok kıymetli bir koleksiyondan oluştuğunu belirterek, “Bu koleksiyonun müzemize kazandırıldığı için çok mutluyuz.” dedi.
Küratör Ali Kayaalp, İRHM’nin Türkiye’nin ilk ulusal müzesi olduğunu vurgulayarak, “Müzemiz hala ülkemizin en önemli modern sanat müzesidir. Bulunan koleksiyonlar, modern sanat serüvenimizin bir özetidir. Şimdi bu kıymetli hikayeye önemli bir parça daha ekliyoruz.” ifadelerini kullandı. Lale ve Cengiz Akıncı’nın koleksiyonlarının ilk parçaları, 2023 yılının Eylül ayında “ARTI 700” isimli sergide sanatseverlerle buluşmuştu. O sergide 160 resim ve 3 heykel sergilenmişti. Bugün, bu koleksiyonun ikinci bölümünü sergileyebilmekten mutluluk duyduklarını açıkladı.
“Boyut Farkı” sergisi, heykeller, seramikler ve cam işlerinden oluşan zengin bir çeşitliliğe sahip. Kayaalp, serginin Türk sanatı ve sergileme tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.
“ASILI TEVECCÜH GÖSTERİLMESİ GEREKEN KOLEKSİYON DEĞİL, TÜRK SANATÇILARI”
Koleksiyoner Cengiz Akıncı, 1983 yılından beri bu koleksiyonu oluşturduklarını dile getirerek, “Ben, koleksiyonerliğe 16 yaşında başladım. Hem eşim hem de ben akademisyen bir aileden geliyoruz. Ailemizden aldığımız entelektüel altyapı doğrultusunda Türk sanatının en önemli isimlerini ve eserlerini koleksiyonumuzda bir araya getirmeye çalıştık.” dedi. Akıncı, serginin, böyle bir kurumda sanatseverlerle buluşmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti ve “Asıl teveccüh gösterilmesi gerekenin koleksiyon değil, Türk sanatçılarıdır.” şeklinde konuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burçin Cem Arabacıoğlu da serginin önemli bir koleksiyon barındırdığını vurguladı. 1937 yılında kurulan İRHM, Türkiye’nin ilk plastik sanatlar müzesi olarak Türk sanatının en önemli eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bugün, yaklaşık 12 bin eser ile sanatseverlere hizmet verdiğini belirten Arabacıoğlu, Lale ve Cengiz Akıncı çiftinin müzeye yaptığı bağışların Türk sanatının gelişimine önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Sergi açılışında ayrıca, “2024 Naile Akıncı Sanat Ödülü” sahibi Burcu Özyılmaz’a ödül takdim edildi. “Boyut Farkı” başlıklı ikinci sergide ise Halil Paşa, İbrahim Çallı, Sami Yetik, Feyhaman Duran, Hüseyin Gezer gibi pek çok sanatçının eserleri yer alıyor. Ayrıca, Neş’e Erdok, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Neşet Günal, Füreya Koral gibi önemli isimlerin de eserleri sergide kendine yer bulmuş durumda.
Lale ve Cengiz Akıncı çiftinin uzun yıllara dayanan koleksiyonları, TÜYAP’ın düzenlediği 19. Uluslararası Sanat Fuar