İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, “Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığı” ihbarda bulunarak yer aldı.
Tutuklu sanık Hasan Meşe’nin sosyal medya platformunda, 11 Haziran 2021 tarihinde işlem görmeye başlayan bir doğal gaz şirketine dair paylaşımlarda bulunduğu ve 27 Temmuz-8 Kasım 2021 tarihleri arasında çeşitli işlemler gerçekleştirdiği iddianamede vurgulandı. Bu işlemler sonucunda Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet ettiği belirlenen Meşe hakkında, SPK tarafından 31 Aralık 2024’te yapılan şikayet üzerine soruşturma başlatıldığı kaydedildi.
İddianamede ayrıca, şirketin Borsa İstanbul’daki pay fiyatlarında meydana gelen hareketlerin 26 Ekim – 5 Kasım 2021 tarihleri arasında incelendiği ifade edilerek, sanık Meşe’nin sosyal medya üzerinden ve “Hayalleri olan uyumaz” isimli Telegram kanalından yatırımcılara tavsiyelerde bulunduğu aktarıldı.
YANLIŞ VE YANILTICI PAYLAŞIMLARLA HİSSEDE HAREKETLİLİK OLUŞTURDULAR
Meşe’nin pay fiyatının yükseleceğine dair yanıltıcı bilgiler içeren birçok paylaşım yaptığı belirtilen iddianamede, sanık Meşe ile birlikte Kenan Yüksek, Mehmet Özcan, Tayfun Büyük, Oğuzhan Çakıroğlu, Hasan Bacak, Bektaş Üşümüş, Muhammed Meşe, Hümeyra Meşe, Mahmut Nevfel Elgün, Şemsettin Günaltay Erikel, İlhan Küçük, Kurtuluş Doğanay, Mehmet Ünal Çevik, Alaaddin Sevinç, Selman Çakmak ve Musa Şimşek isimli yatırımcıların, suç örgütü adına işlemler gerçekleştirdikleri belirtildi.
İddianamede, Meşe’nin liderliğini yaptığı örgütün sosyal medya üzerinden oluşturdukları gruplarda doğal gaz şirketinin pay fiyatları hakkında yanlış bilgi verdikleri, bu yolla hedef fiyat belirleyip pay fiyatının yükseleceğini taahhüt ettikleri ifade edildi. Buna bağlı olarak sanıkların, alım-satım işlemleriyle hisseye hareketlilik kazandırdığı aktarıldı.
İddianamede, diğer yatırımcılar tarafından hissedeki hareketliliğin piyasanın genel durumu gibi algılanması sonucu, yatırımcı sayısının ve ilgili pay piyasasındaki işlem hacminin arttığı vurgulandı. Sanıkların belirtilen inceleme döneminde toplamda 310 milyon 361 bin 55 lira hacminde 10 milyon 932 bin 414 alım ve 320 milyon 991 bin 805 lira hacminde 10 milyon 275 bin 562 satım işlemi gerçekleştirdiği kaydedildi.
MANİPÜLATİF HAREKETLERLE 26 MİLYON LİRA KAR
Sanıkların 25 Ekim 2021 tarihinden itibaren net olarak satım yönünde pozisyon aldıkları ve pay fiyatının bir önceki işlem günü olan 28 Ekim 2021’e göre yüzde 38,49 oranında bir düşüş gösterdiği belirtildi. 8 Kasım 2021’de genel pay ağırlıklı ortalama fiyatında (AOF) düşüşlerin görüldüğü ifade edildi.
İddianamede, 1-8 Kasım 2021 tarihleri arasında sanık Meşe tarafından sosyal medya üzerinden takipçilerine satış yapmamaları yönünde tavsiyelerde bulunmasına rağmen, suç örgütünün şirketin paylarında satış işlemleri yaptığı belirtildi. Örgüt tarafından toplamda 153 bin 837 pay satışı gerçekleştirildiği vurgulandı.
Şirketin pay piyasasında genel inceleme döneminde sanıkların toplam 30 milyon 828 bin 114 lira kar elde ettikleri, bununla birlikte inceleme döneminin sonunda pay AOF’de düşüş yaşanması nedeniyle toplamda 26 milyon 331 bin 631 lira kar elde ettikleri ifade edildi.
“HİSSE YÜKSELİNCE ‘DOYAN KALKSIN’ DİYE TWEET ATTIM”
İddianamede yer alan ifadesinde sanık Hasan Meşe, 12 yıldır pay alım satımı ile ilgilendiğini, işlemlerini sosyal medya üzerinden grafiklere bakarak yaptığını dile getirdi.
Birlikte hareket ettiği kişi ve kurumlar olmadığına dikkat çeken Meşe, Borsa İstanbul’daki piyasalardaki işlemlerinin finansmanının, ticari faaliyetlerinden kazandığı gelir ve mirastan elde ettiği sayılardan oluştuğunu belirtti.
Şu anda yasaklı olduğu için herhangi bir aracı kurumda hesabının bulunmadığını ifade eden Meşe, “İlgili firmanın pay fiyatlarının yükseleceğine dair herhangi bir tavsiyede bulunmadım ama hissenin çok yükseldiği takdirde ‘Doyan kalksın’ şeklinde bir tweet attım. Tabloda isimleri bulunan şahıslarla pay yatırımı konusunda ortak bir hareketim olmadı. Şirketin payında meydana gelen hareketler hakkında bilgim yoktu, bu payın alınması veya satılması konusunda kimseye talimat vermedim. Hiç kimseyi etkilemek amacıyla paylaşımda bulunmadım; tamamen kendi düşüncelerimi paylaştım. Yatırım yapması yönünde kimseye tavsiye etmedim.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
“ÖZEL EMİR İLE HİSSE ALMA” İDDİASI
Tutuksuz sanıklardan Mahmut Nevfel Elgün, emniyette verdiği ifadede bir üniversitede doktor öğretim üyesi olarak görev yaptığını, Hasan Meşe ile konuşmalarının genellikle hisse senedi alım satımı üzerine olduğunu söyledi.
Meşe’nin yönlendirmeleri doğrultusunda belirli hisse senetlerini alıp sattığını belirten Elgün, SPK raporunda yer alan “özel emir ile hisse alma” olayını Meşe’nin yönlendirmesiyle gerçekleştirdiğini ifade etti. Elgün, “Örgüt üyesi olarak görünen bazı kişilerle aramdaki para transferleri yine Hasan Meşe’nin direktifleri doğrultusunda olmuştur. Hiçbir zaman bilerek isteyerek spekülasyon yapmadım fakat bu işin içinde rol aldığımı fark ettim. Pişmanım, bilerek isteyerek bir suç işlemeyi kastetmedim, sadece kendi menfaatlerim doğrultusunda borsada işlem yaptım.” dedi.
İddianamede tutuklu sanık Hasan Meşe’nin “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 7 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası ile 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası talep edildiği belirtildi.
Diğer 15 sanığın “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” ve “Sermaye Piyasası Kanununa muhalefet” suçları nedeniyle 5’er yıldan 9’ar yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar para cezasına çarptırılması talep edildi. İddianamede ayrıca bir sanığın “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapsi öngörüldü.
Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamenin ardından sanıkların yargılanma sürecinin önümüzdeki günlerde başlayacağı bildirildi.