1. Haberler
  2. Bursa Gündem
  3. Bingöl’de Deprem Uyarısı: Fayların Zamanı Geldi!

Bingöl’de Deprem Uyarısı: Fayların Zamanı Geldi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen ‘Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl’ adlı konferansa katıldı. Etkinlik, Bingöl Belediyesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Programa, TMMOB İl Sekreteri Canfidan Boldaş, inşaat mühendisleri ve çok sayıda vatandaş da katılım gösterdi. Konferansta bir konuşma yapan Görür, Yedisu fayının 250 yıllık periyodunu doldurduğunu ve bu nedenle her an büyük bir depremin meydana gelebileceği riskine dikkat çekti. “Bingöl, fayların kesiştiği bir bölgedir. Bu fayların zamanı dolarsa deprem oluşur. Canlı faylar sürekli stres biriktiriyor” sözleriyle uyarıda bulunan Görür, Kuzey Anadolu ve Yedisu faylarının 250 yılda bir dolduğunu belirtti.

“Bu durum, üç nesli aşan bir süredir” ifadesini kullanan Görür, nesil deprem görmediğinde insanların deprem olmayacağı konusunda yanılgıya düştüğünü vurguladı. “Birisi çıkıp ‘Burada deprem olabilir’ dediğinde, insanlar ‘Deli mi bu? Dedem bile deprem yaşamadı’ diyor. Ancak deprem, her yıl ya da her hafta olmuyor, zamanı geldiğinde meydana geliyor. Yedisu fayının durumu da şu an dikkat çekici. 1939’da Erzincan’da meydana gelen depremde yaklaşık 40 bin kişi hayatını kaybetti. Kuzey Anadolu fay hattının en doğu ucundan geçen Yedisu fayının son kırılması ise 1784’te gerçekleşti. Bu fay, 250 yılını tamamladı ve şuan stres seviyesine ulaştı” diye ekledi.

‘NE ZAMAN OLACAK BİLEMEM’

Bingöl’ün depreme dayanıklı bir il haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Görür, “Yedisu fayı kırıldı veya kırılacak demek, kesin bir kehanet değil; bu bilimsel verilere dayalı bir değerlendirmedir. Ancak tam olarak ne zaman olacağını bilmek mümkün değil. Asıl önemli olan, Bingöl’ü nasıl depreme dirençli bir şehir haline getireceğidir. Deprem dirençli bir şehir, büyük bir depremde minimum zarar gören şehir demektir. Örneğin, 6 Şubat’ta binlerce insanımızı bir gecede toprağa gömdük. Aynı büyüklükte bir deprem Tayvan’da yaşandığında sadece 10 kişi öldü. İşte bu fark, deprem dirençliliğidir” ifadelerini kullandı.

KONFERANS ÖNCESİ SALONU SU BASTI

Diğer yandan, etkinlik öncesinde kentte etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bingöl Belediyesi hizmet binasındaki su pompası arızalandı. Bu arıza sonucunda konferans salonunun bir bölümünde su birikintisi oluştu. Prof. Dr. Naci Görür’ün konferansı başlamadan önce itfaiye ekipleri, salonda biriken suyu tahliye etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bingöl’de Deprem Uyarısı: Fayların Zamanı Geldi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.