Geçtiğimiz yıl içinde bir işverenden 3 milyon liranın üzerinde gelir elde edenler veya birden fazla işverenden 230 bin liradan fazla gelir elde eden vatandaşlar için beyanname verme süresi 7 Nisan’da sona erdi.
Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), beyanname verme yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan kişileri daha önceki yıllara nazaran oldukça kolay bir şekilde tespit etmektedir. Banka ve sigorta kayıtları ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan bildirimler gibi farklı kaynaklardan elde edilen veriler analiz edilerek, beyanname vermeyen mükellefler belirleniyor.
Beyanname verme dönemi sona erdikten sonra GİB, bir önceki yıl gelir elde etmiş olmasına rağmen beyanname vermeyen veya eksik beyan yapan kişilere yönelik araştırmalara başlıyor. Sözcü’nün aktardığına göre, tespit edilen bireyler vergi dairelerine bildiriliyor. Vergi dairesinin, bu kişilere gönderdiği tebligatlar sonrasında, hem elde edilen gelir üzerinden hesaplanan vergi hem de vergi ziyaı cezası ödemek durumunda kalıyorlar.
TEBLİGAT GELMEDEN BAŞVURAN CEZA ÖDEMEYECEK
Vergi dairesinden tebligat yapılmadan, Vergi Usul Kanunundaki “pişmanlık” hükümlerinden yararlanarak beyanname veren kişiler, vergi ziyaı cezası ödemekten muaf tutulacak ve yalnızca kazançları üzerinden hesaplanan vergiyi ödeyeceklerdir.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, gelirlerini zamanında beyan etmeyen bireylere çağrıda bulunarak, vergi daireleri harekete geçmeden pişmanlıkla beyanname verme imkânının hatırlatıldığını belirtti.