Belçika’da hükümetin bütçesinde öngördüğü kesintilere karşı gerçekleştirilen bir günlük grev, hava trafiğini ve toplu ulaşımı büyük ölçüde etkileyerek kamu hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı.
Belçika’daki Hristiyan ve sosyalist işçi sendikalarının öncülüğünde, kamu ve özel sektörden pek çok çalışan, federal hükümetin işsizlik ve emeklilik gibi sosyal harcamalarda planladığı kesintiler başta olmak üzere “kemer sıkma” önlemlerini protesto etmek amacıyla greve katıldı.
Grev nedeniyle ülke genelinde birçok hizmet ciddi şekilde aksadı.
Özellikle havalimanındaki güvenlik ve bagaj hizmetleri personelinin greve katılması, hava yolu taşımacılığında ciddi sorunlara neden oldu.
Belçika’nın Brüksel ve Charleroi havalimanlarında çalışanlar, grev sırasında gidiş yönlü seferlerin etkili bir şekilde iptal edilmesine yol açtı. Ülkenin en büyük iki havalimanında sadece geliş yönlü uçuşlar gerçekleştirilebildi.
TOPLU TAŞIMA DURMA NOKTASINA GELDİ
Belçika’daki demir yolu çalışanlarının da greve katılması sonucu, ülke genelinde tren seferlerinin büyük bir kısmı iptal edildi. Alternatif rotalarla sadece sınırlı sayıda tren seferi yapıldı.
Flaman ve Valon bölgelerindeki toplu taşıma şirketlerinde görev yapan personel de greve katıldı.
Başkent Brüksel’de toplu taşıma sisteminin çalışanlarının greve dahil olması, şehir genelindeki metro, otobüs ve tramvay seferlerinin neredeyse tamamının iptal edilmesine neden oldu.
Anver limanında görev yapan çalışanlar da grev eylemine katıldığından, limandaki faaliyetler durma noktasına geldi.
Ülke genelinde yerel yönetimlerin ve kamu hizmetlerinin büyük oranda aksaması sonucunda, posta hizmetleri de gerçekleştirilemedi.
Brüksel’de hükümeti protesto eden binlerce kişi, Kuzey Tren İstasyonu önünde toplandı. Sloganlar atan göstericiler, birkaç kilometre mesafedeki Mont des Arts Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı.
GREVİN NEDENLERİ
Sendikalar, yeni kurulan hükümetin sosyal harcamalarda yapmayı planladığı kesintiler ile uygulayacağı sert kemer sıkma politikalarını şiddetle eleştirmektedir.
Bu bağlamda, 13 Ocak, 13 Şubat ve 31 Mart tarihlerinde de benzer geniş katılımlı grevler düzenlenmiş, bu süreçte hayat adeta durma noktasına gelmiştir. Böylece bu yıl hükümetin tasarruf önlemlerine karşı dördüncü büyük protesto gerçekleştirilmiş oldu. Ayrıca sendikalar, 27 Haziran ve 22 Eylül tarihlerinde yine grev yapacağını duyurdu.
Yeni hükümet, Belçika’da kamu harcamalarını azaltmaya yönelik bir program hazırlıyor. Bu program, işsizlik maaşında kısıtlamalar getirmeyi ve süresini azaltmayı öngörüyor. Hali hazırda, belirli koşullar sağlandığında sınırsız süreyle işsizlik maaşı alınabilmektedir.
Kariyer değişikliği ve işsizlik dönemlerinde sağlanan kamu destekli programların azaltılması da hükümetin hedefleri arasında yer alıyor.
Yeni hükümetin programında, emeklilik hakkı için gereken şartların zorlaştırılması, iş gücü piyasasının esnekleştirilmesi, uzun süreli hastalıklara sahip bireylerin yararlandığı sistemin sıkılaştırılması, memurların statüsünde ve emeklilik yaşı ile maaş hesaplamasında reformlar yapılması, ücretlerin enflasyona göre otomatik artışını sağlayan endeksleme sisteminin değiştirilmesi gibi çalışanların haklarına ciddi etkileri olacak politikalar dikkat çekiyor.
Söz konusu politikalar, sendikaların ve çalışanların tepkisini topluyor.