Belçika’da hükümetin planladığı kesintilere karşı 1 günlük grev, havayolu ulaşımını ve toplu taşıma sistemini ciddi şekilde etkiledi.
Belçika hükümeti, “Arizona” adı verilen sosyal harcamalara dair yaptığı kesintilerle ilgili tartışmaların alevlenmesine neden oldu. İşsizlik ve emeklilik gibi önemli konularda yapılan bu kesintilere karşı sosyalist ve Hristiyan sendikaları tarafından çağrı yapılarak kamu ve özel sektör çalışanları genel greve gitti. Bu yıl 4. kez düzenlenen eylemler, başta Brüksel olmak üzere Liege, Anvers, Hasselt ve Charleroi gibi büyük şehirlerde sabah saatlerinde başladı. Grev nedeniyle hem havayolu ulaşımı hem de toplu taşıma neredeyse tamamen durma noktasına geldi.
Brüksel Havalimanı’ndan yapılan açıklamada, tüm kalkış uçuşlarının iptal edildiği, varış uçuşlarının ise yaklaşık yarısının iptal olduğu bildirildi. Charleroi Havalimanı ise bütün uçuşların iptal edildiğini duyurdu. Brüksel’deki toplu taşıma hizmetleri de az sayıda otobüs, tramvay ve metro ile sınırlı kaldı; bu durum günlük ulaşımı büyük ölçüde aksattı. Ayrıca, Brüksel ile Paris arasında çalışan Eurostar trenlerinde yapılması planlanan 10 sefer de iptal edildi. Atık toplama, posta hizmetleri ve kamu hastanelerinin de grevden etkilendiği belirtildi.
İKTİDAR PARTİSİNİN GENEL MERKEZİNE “SİYAH TABUT” BIRAKILDI
Polis kaynaklarından alınan bilgilere göre, Brüksel’de düzenlenen gösterilere 4 bin kişi katıldı. Eylemciler, Başbakan Bart De Wever’in liderliğindeki Yeni Flaman İttifakı Partisi’nin (N-VA) genel merkezine temsili bir siyah tabut bıraktı. Sağ partilerden oluşan “Arizona” hükümetinin, ülkede işsizlik ödeneğini 2 yıla indirme ve birçok sosyal yardımın yeniden gözden geçirilmesi gibi kararları bulunuyor. Sendikalar, daha önce de 13 Ocak, 13 Şubat ve 31 Mart tarihlerinde genel grev gerçekleştirmişti.