Balkanlar’daki Kuzey Makedonya ve Kosova sınırında bulunan Bllace-Hani i Elezit Sınır Kapısı, geçiş süreçlerinin daha da kolaylaşması ve bekleme sürelerinin azaltılması amacıyla ortak sınır kapısı uygulamasını hayata geçirdi.
Bu uygulamanın başlaması dolayısıyla Bllace-Hani i Elezit Sınır Kapısı’nda bir tören gerçekleştirildi.
Törene Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile birlikte iki ülkeden birçok bakan ve davetli katılım sağladı.
Başbakan Mickoski, törende yaptığı konuşmasında, “Karşılıklı işbirliğimizin yeni, çağdaş ve pragmatik bir bölümünün başlangıcını müjdeliyoruz.” diye belirtti.
Mickoski, bu projenin yalnızca bir sınır kapısının yenilenmesi açısından değil, vatandaşlar, ekonomi ve bölge genelinde yeni bir bakış açısının sağlanması anlamına geldiğinin altını çizdi. Mickoski, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bugün burada, sınırlara duvar olarak değil, insanların, fikirlerin ve fırsatların birleştiği bir köprü olarak bakılabileceğini gösteriyoruz. Güvenin, işbirliğinin, ekonomik alışverişin, kültürel ve turizm gelişiminin konuşulduğu bir köprü. Milyonlarca insanın ve birçok hayalin bu köprüden geçmesini sağlıyoruz.”
Mickoski ayrıca, bu sınırın geçmişte bir engel niteliğinde olduğunu, ancak artık modernlik, entegrasyon ve bölgesel olgunluğun bir simgesi haline geldiğini vurguladı.
Başbakan Kurti, yaptığı konuşmada, ortak sınır kapılarının iki ülke arasındaki işbirliğini artıran önemli unsurlar olduğunu ve bu uygulamanın iyi komşuluk ilişkilerini güçlendirdiğini ifade etti.
Kurti ayrıca, 2024 yılında iki ülke arasındaki üç sınır kapısından 5 milyondan fazla kişinin geçtiğine dikkat çekerek, bu durumun iki ülke arasındaki güçlü ilişkilere işaret ettiğini belirtti. Kurti, “Bllace’deki yeni ortak sınır geçiş modeli, ‘giriş-giriş’ ilkesine dayanmaktadır ve bu, aramızdaki güvenin arttığını simgelemekte ve pratikteki ilerlemeyi göstermektedir.” mesajını verdi.
Konuşmaların ardından katılımcılar, ortak sınır kapısında detaylı incelemelerde bulundu.
Ortak sınır kapısı uygulaması, sınır geçişlerinin kolaylaştırılması, bekleme sürelerinin kısaltılması ve sınır kontrollerinin etkinliğinin artırılması hedefleri doğrultusunda tasarlandı.