Bangladeş’te yaşanan bir olayda, 3 yıl önce trafik kazası geçiren ve bacağında ciddi yaralanmalar oluşan 23 yaşındaki Abu Taher, eğitim için geldiği Erzurum’da yaptığı tedaviyle bacağının kesilmekten kurtulmasını sağladı. Üniversite eğitimi için Atatürk Üniversitesi’nde İlahiyat Fakültesi 1. sınıf öğrencisi olan Taher, 2012 yılında ülkesinde meydana gelen bir trafik kazasında ciddi yaralar aldı. Bu kaza sonucunda, bacağında ve kafatasında kırıklar oluştu.
Abu Taher, yaşadığı talihsiz olayın ardından, Bangladeş’teki özel ve devlet hastanelerinde tedavi gördü. Ancak burada kendisine yapılan muayenelerde doktorlar, bacağının kesilmesi ve protez takılması gerektiğini belirtti. Taher, bu durum karşısında umudunu kaybederek tedavi sürecine dair endişelere kapıldı. Ancak, yaklaşık 5 ay önce üniversite eğitimi için geldiği Erzurum’da bir arkadaşının tavsiyesi üzerine Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalında görevli Doç. Dr. Çağatay Engin‘e başvurdu.
Taher’in yapılan tetkiklerinde, sol bacağında sağ bacağına göre 5 santimlik bir kısalık, kemiklerde kaynamama ve dizilim bozukluğu tespit edildi. Bunun üzerine Doç. Dr. Engin ve ekibi, Taher’i ameliyata almayı kararlaştırdılar. Ameliyat sırasında, bacakta canlılığını kaybeden kemikler alındı ve bilgisayar destekli “İlizarov sirküler fiksatör” yardımıyla kırıklar uç uca getirildi.
70 gün süren tedavi sürecinin ardından, Abu Taher’in sol bacağı sağ bacağı ile eşit seviyeye getirildi. Yanlış kaynayan kemikler düzeltilerek, topallayarak yürümekten kurtuldu. Doç. Dr. Engin, tedavi sürecinin zorluğuna dikkat çekerek, “Kısalık ve kaynamayan kemiklerden dolayı yürüyüşü çok kötüydü. Bilgisayar destekli ilizarov sistemlerini kullanarak cansız olan kemikleri çıkardık ve oluşan kısalığı uzatıp düzelterek sonuç almaya hedefledik.” dedi.
“7 Santim İçin Yaklaşık 70 Günlük Uzatma Süreci Oldu”
Engin ayrıca, tedavi sürecinin ameliyat kadar sonrasında da sürdüğünü ifade ederek şunları ekledi: “Kemiği tek seferde 7 santim uzatmak mümkün değil. Günde 1 milim uzatma tekniği ile kemiği 4 eşit parçaya bölüp açarak uzatmayı başardık. Bu şekilde 7 santim için yaklaşık 70 günlük bir uzatma süreci uygulandı.” Ameliyatın ardından gerçekleşen kemik iyileşme ve yeniden şekillenme sürecinin ardından, Taher artık yürüyebiliyor ve koltuk değneğiyle destek alarak hareket edebiliyor.
“Bacağım Kısaldığı İçin Dengesiz Yürüyordum”
Bangladeşli öğrenci Abu Taher, trafik kazasından sonra doktorların kendisine tedavinin önceliğinin başındaki kırıklara verildiğini ve bacağındaki kırıkların zamanla kaynamadığını anlattı. “Ülkemde doktorlar bacağımı kesip protez takılacağını söylemişti. Ancak Doç. Dr. Çağatay