1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Avrupa’dan Yeniden Silahlanma Bankası Hamlesi

Avrupa’dan Yeniden Silahlanma Bankası Hamlesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa, İngiltere, Polonya ve Almanya’nın öncülüğünde bir grup ülke, Avrupa Birliği (AB) çatısı altında yeni bir banka kurulmasını öneriyor. Hedeflenen bu banka, Avrupa’nın hızla silahlanmasını sağlamak ve Rusya ile mücadele eden Ukrayna’ya acil askeri fon desteği sunmak amacı taşıyor. AB’nin 800 milyar Avroluk yeni savunma bütçesi çerçevesinde hayata geçirilecek proje, “Yeniden Silahlanma Bankası” (ERB) adıyla anılacak. Banka, Avrupa ülkelerinin askeri kapasitesini artırmanın yanı sıra, Ukrayna’ya finansal destek sağlayacak olan kredi ve diğer borçlanma olanaklarını da sunacak. AB’ye yakın yayın organı EU Observer’a göre, bu bankaya karşı çıkan ülke olarak Macaristan öne çıkarken, İrlanda, Malta ve Avusturya tarafsızlıklarını beyan etti.

AB üyesi ülkeler, Avrupa’nın hızla silahlandırılması ve kendine yeterli ordu için “Yeniden Silahlanma Bankası” (ERB) kurulmasını planlıyorlar.

ABD’DEN BAĞIMSIZ

AB yetkilileri, ABD ile AB arasındaki güvenlik işbirliğinin zayıfladığını belirtiyor. İngiltere, Fransa ve Almanya’nın liderliğinde, Avrupa’nın kendi kendine yeterli bir ordu ve silahlanma stratejisi izlemeye başladığı ifade ediliyor. Paris ve Londra’nın, Ukrayna’ya destek sağlamak amacıyla ortak bir dış politika geliştirdiği belirtiliyor. AB finans yetkilileri, kıtanın savunmasını yeniden yapılandırma ve Ukrayna gibi ülkelere dış askeri yardımın artırılması için bir plan üzerinde çalışıyor.

ALMANYA VE FRANSA ÖNCÜ

AB’nin 800 milyar Avroluk savunma bütçesi dahilinde yer alan ERB projesi, Fransa’nın önerisiyle “öncelikli seçenekler” arasında kabul edildi. Bankanın iki temel işlevi; Avrupa’nın yeniden silahlandırılması için fon sağlamak ve Ukrayna gibi ülkelere askeri yardımda bulunmak olarak belirlendi. Fransız temsilciler, “ABD tarafından yalnız bırakılan Ukrayna’ya sürekli yardım için bu bankaya ihtiyaç duymaktayız” şeklinde açıklamada bulunurken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen’in de projeye destek verdiği kaydediliyor.

KAMU BANKASI OLACAK

Kulis kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Yeniden Silahlanma Bankası’nın 10 milyar Avroluk başlangıç bütçesi ile kamu bankası olarak kurulması bekleniyor. Bankanın Avrupa merkezli olmasının yanı sıra, kredi derecesinin hızla yükselmesi öngörülüyor. Üye ülkelerin yetkilileri ise, vetoya tabi olma riski sebebiyle bankanın AB çatısı altında kurulmasına karşı çıkıyorlar.

ACİL SAVUNMA FONU

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, AB üyesi olmasa da projeye destek veriyor. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski, bankanın kurulması için resmi bir öneri talebinde bulundu. NATO’nun Avrupa Komutanlığı da projeyi destekleyenler arasında yer almakta. Avrupalı savunma firmaları, bankanın kurulması için AB içinde lobi çalışmaları yürütüyor. ERB’nin, özellikle kıtanın güvenliğinin tehdit altında olduğu dönemlerde acil savunma fonu merkezi olarak görev yapması hedefleniyor.

NATO'da derin çatlak, Avrupa ordusuna özel banka - Resim : 2
Fransa, İngiltere ve Almanya’nın öncüsü olduğu ERB, ayrıca Ukrayna’ya sürekli askeri fon ve kredi oluşturma amacında.

MACARİSTAN KARŞI ÇIKIYOR

Avrupa Birliği bünyesindeki Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevcut tüzükleri gereği savunma ve askeri projeleri finanse edemiyor. Bu üç bankanın yönetim kurulu daha önce savunma kredileri için reform talep etmişti. Kalp toplayan kulislerden gelen bilgilere göre, Macaristan ERB’nin kuruluşuna karşı çıkarken, İrlanda, Malta ve Avusturya’nın tarafsız kaldığı da bildiriliyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Avrupa’dan Yeniden Silahlanma Bankası Hamlesi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.