Asya borsaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret ortaklarına yönelik getirdiği ek tarifeleri 90 gün boyunca askıya alma kararının ardından, Çin ile devam eden “tarife mücadelesi”nin etkisiyle karışık bir seyir izlemeye devam ediyor.
Küresel piyasalarda, Trump’ın gümrük vergisi politikalarındaki sık değişim, yatırımcılar için karar alma süreçlerini zorlaştırıyor.
Asya borsalarının dalgalı bir görünüm sergilediği bu dönemde, ABD ile Çin arasındaki tarife gerilimlerine dair gelişmeler dikkatle izleniyor.
Trump, kabine toplantısında Çin’in uzun süre boyunca gümrük tarifelerinden dolayı ABD’ye kıyasla daha fazla faydalandığını öne sürerek, “Çin ile ne olacağını göreceğiz, (onlarla) bir anlaşma yapabilmeyi çok isteriz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile olası bir doğrudan görüşme yapıp yapmayacağına ilişkin soruya net bir yanıt vermeyen Trump, Pekin ile iletişimi her zaman açık olduklarını vurguladı.
Beyaz Saray, Çin’e uygulanacak tarife oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, toplam tarife oranının fentanil krizi nedeniyle uygulananlarla birlikte yüzde 145’e ulaştığını bildirdi. Öte yandan, Çin hükümetinin küresel ticareti canlandırmak için görüşmelere yönelmesi piyasalarda olumlu bir yankı buldu.
Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao, AB Komisyonu Üyesi Maros Sefcovic ve ASEAN dönem başkanı Malezya’nın Yatırım, Ticaret ve Sanayi Bakanı Tengku Zafrul Aziz ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Vang’ın Sefcovic ile yaptığı video konferans görüşmesinde, elektrikli araçların fiyatlandırması ve otomobil sektöründe yatırım ilişkilerinin güçlendirilmesi konularında mutabakata varıldığı kaydedildi.
Taraflar, piyasa erişimi konusundaki müzakereleri başlatmaya hazır olduklarını belirterek, dış ticaret açığının azaltılması amacıyla diyaloğun devamını desteklediklerini ifade etti.
Görüşmelerde, Avrupa Birliği’nin, ABD’nin getirdiği tarife artışları sonrası Çin’in satamadığı malların kıtaya yönlendirilmesi ve ucuz imalat ürünlerinin Avrupa pazarlarını tehdit etme potansiyeli ile ilgili endişeleri de masaya yatırıldı.
Ayrıca, Japonya hükümeti, Trump’ın misilleme yapmayan ülkelere yönelik gümrük tarifelerini 90 gün süreyle durdurma kararını “olumlu bir gelişme” olarak değerlendirdi.
Bu gelişmeler ışığında, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 3’lük bir düşüşle 33.584 puana, Güney Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 0,5 azalışla 2.433 puana kapandı. Öte yandan, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,5’lik artışla 20.986 puana, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5’lik artışla 3.239 puana ve Hindistan’da Sensex endeksi ise yüzde 2,1’lik kazançla 75.364 puana işlem gördü.