Anadolu Ajansı’nın (AA) “Global İletişim Ortağı” olarak yer aldığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu 2025, Belek Turizm Bölgesi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde devam ediyor.
İletişim Başkan Yardımcısı Dr. Özdemir, ABD’nin Louisville Üniversitesinden Stratejik İletişim Profesörü Karen Freberg’in moderatörlüğünde düzenlenen oturumda, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde iletişimin güvenliği, ekosistemi ve dezenformasyon konularındaki değerlendirmelerini paylaştı.
Türkiye’de iletişim ekosisteminin, bilgi akışının doğru bir şekilde sağlanması adına önemli projeler yürüttüklerini belirten Özdemir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından CİMER gibi halkla ilişkiler ve kamu diplomasisi alanında pek çok faaliyet gerçekleştirildiğini ifade etti.
İletişim Başkanlığı olarak, iletişimin güvenliğini sağlarken bilgi çarpıtmaları, yalan haberler ve dezenformasyon gibi durumların düzeltilmesi adına da aktif önlemler aldıklarını vurgulayan Özdemir, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un liderliğinde dezenformasyonla mücadele birimi kuruldu. Bu modeli uluslararası düzeyde de ihraç ettik; birçok ülkede bu modelin benzeri uygulanıyor.” şeklinde konuştu.
Olabilecek kriz anlarında kamu otoritelerinin doğru bilgi sağlama noktasında koordinasyon içerisinde hareket ettiğini dile getiren Özdemir, hızlı bilgi akışını sağlamak için etkili mekanizmalar geliştirdiklerini anlattı.
Bu sistem sayesinde Türkiye’de yaşanan depremler ve Filistin ile Ukrayna’daki olaylarla ilgili doğru bilgi akışını sağladıklarını belirten Özdemir, uluslararası enformasyon güvenliğinin güncel teknoloji araçları ile doğrudan ilişkili olduğunu ifade etti.
Uluslararası düzlemdeki süreçlerin yanı sıra, TRT ve Anadolu Ajansı gibi ulusal medya kuruluşlarıyla yürütülen iş birliklerine de değinen Özdemir, dezenformasyonla mücadelede kamu otoriteleri, sivil toplum kuruluşları ve akademik kesimle sürekli iletişim halinde olduklarını kaydetti.
Uluslararası medya ekosisteminin güvenliği için doğru bilgi akışının sağlanmasının elzem olduğunu vurgulayan Özdemir, “Doğru enformasyon akışı için uluslararası alanda ortak bir çaba içerisinde olmalıyız.” değerlendirmesini yaptı.
Özdemir, iletişimin güvenliğinin ulusal güvenlik açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “İletişim alanı bir ulusal güvenlik sorunudur ve dolayısıyla bu konuda oluşturacağımız çerçeveler hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.