Mardin’de yaşayan 35 yaşındaki Tayyibet Aldemir, üç yıl önce doğum yaptığı sırada sağ leğen kemiğinde tümör tespit edilmesiyle büyük bir şok yaşadı. Doktorlar, “Ya bacağın kesilir ya da ölürsün” diyerek ameliyatı gerçekleştirmekten çekindiler. Bu durum, genç kadının hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını derinden etkiledi. Doğumdan sonra durumu daha da ciddi hale gelince, Diyarbakır’a yönlendirildi. Ne yazık ki, burada da bir çözüm bulamadığı için Aldemir, İstanbul’a sevk edildi. Ancak İstanbul’da da doktorların benzer cümleleri sarf etmesi üzerine, Vereceği karar çok kritik olan bu ameliyattan vazgeçmek zorunda kaldı.
Günler geçtikçe Tayyibet Aldemir’in yürüyebilme yeteneği hızla azaldı ve bu durum onu eve kapanmaya zorladı. Yeni doğan bebeğine ve diğer çocuklarına bakamaz hale geldi; bir süre komşularının ve yakınlarının yardımına muhtaç kaldı. Tam 1.5 yıl boyunca yaşadığı bu acılar, onun yaşam kalitesini oldukça etkiledi. Sonunda, kızının tedavisi için Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurması, onun hayatında dönüm noktası oldu.
AMELİYAT OLMAYA KARAR VERDİ
Adana’daki hastanede Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde görev yapan Prof. Dr. Ahmet Kapukaya’ya başvuran Tayyibet Aldemir, uzman doktorun yaptığı incelemeler sonrası ameliyat olmaya karar verdi. Ülkemizde oldukça nadir yapılan ve toplamda altı saat süren ‘Pelvik rezeksiyon’ ameliyatıyla leğen kemiğindeki tümör başarıyla temizlendi. Bu işlem, zorlu bir sürecin ve sonunda hayal edilen sağlığın kapılarını araladı.
ARTIK EVLATLARINA BAKABİLİYOR
Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Tayyibet Aldemir, artık kimseye bağımlı olmadan hem üç çocuğuna hem de evine bakabiliyor. Onun bu başarı hikâyesi, birçok kişiye umut ışığı oldu. Ameliyat sonrası hayatı yeniden kurabilmesi, normal yaşantısına dönüş yapabilmesi, onu mental olarak da çok rahatlattı.
“HASTANEMİZİN ALT YAPISI AMELİYATLAR İÇİN MÜSAİT”
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Kapukaya, hastanın durumunun oldukça kritik olduğunu belirtti. “Tümörü çok ilerlemişti. Ameliyat olması hâlinde yüzde 98 bacak kaybı, yüzde 95 de ölüm riski mevcuttu,” şeklinde ifade etti. Ancak Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin alt yapısının bu tür karmaşık ameliyatları yapmaya çok müsait olduğunu vurguladı. “Hastamıza riskleri anlattık ve ekip halinde bu ameliyatı gerçekleştirdik. Leğen kemiğini durumdan çıkarttık, tümörü temizledik ve vücuttan alınan diğer kemiklerle o bölgede yeni bir leğen kemiği oluşması için kaynamaya bıraktık,” diyerek süreci detaylandırdı.
“SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM”
Tayyibet Aldemir, ameliyat öncesinde yaşadığı zorlukları şu sözlerle aktardı: “Çocuklarıma dahi bakamıyordum, komşular, akrabalar evlatlarıma bakıyordu. Ameliyattan sonra çok rahatladım. Şu anda çok iyiyim. Türkiye’de birçok özel ve devlet hastanesine gittim, ancak bir türlü ameliyat olamadım. Adana’da ameliyat oldum ve sağlığıma kavuşt