Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ahmet Onur Keskin, Alzheimer hastalığından korunmak için egzersizin son derece önemli olduğunu vurguladı. Keskin, haftada 3-4 gün gerçekleştirilecek tempolu yürüyüş ve aerobik gibi egzersizlerin Alzheimer’dan korunma üzerinde olumlu etkileri olabileceğini belirtti.
Keskin, Eskişehir Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği’ndeki görevine ek olarak, katıldığı sağlık kongresi sırasında yaptığı açıklamalarda, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yaş ve genetik faktörler tarafından etkilendiğini ifade etti. Hastalığın genellikle unutkanlık belirtileriyle başladığını vurgulayan Keskin, Alzheimer’ın, yakın dönemde yaşanan olayları unutarak çocukluk dönemine dair bilgileri hatırlama gibi durumlarla kendini gösterdiğini belirtti. Bu belirtiler arasında eşyaların yerini karıştırma, ocakta yemek yakma ve konuşurken kelime bulmada zorluk çekme de yer almaktadır.
Alzheimer hastalığının toplumda görülme sıklığının giderek arttığına dikkat çekerek, Türkiye’de yaklaşık 700 bin hastanın bulunduğunu kaydetti. Keskin, 2030 sonrası dönem için hastaların sayısının 1 milyonun üzerine çıkmasının öngörüldüğünü aktardı. “Sağlıklı yaşlanarak” belli ölçüde Alzheimer’dan korunmanın mümkün olduğunu dile getiren Keskin, hastalığın ortaya çıkışının bireylerin yaşam biçimlerine bağlı olduğunu vurguladı. Özellikle genç yaşlarda, yani 20’li ve 30’lu dönemlerde sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazanılmasının önemine işaret etti.
Keskin, Alzheimer hastalığının yalnızca bireyleri değil, aileleri ve yakın çevreyi de etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, dikkatli olunması gereken bir konu olduğunu ifade etti. Egzersizlerin önemi üzerinde duran Keskin, “En az haftada 3-4 gün, 45-50 dakika boyunca tempolu yürüyüş ya da aerobik yapmak, Alzheimer’dan korunma konusunda faydalıdır.” diyerek, sağlıklı bir yaşam tarzının bu hastalığa karşı bir koruma mekanizması oluşturabileceğine dikkat çekti.
Akdeniz tipi beslenmenin, balık, kuru yemiş ve kabak çekirdeği gibi gıdaların tüketilmesi, uyku düzenine dikkat edilmesi ve diyabet, tansiyon veya depresyon varlığında tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Keskin, kafa travmalarından korunmanın da önemine değindi. Özellikle ağır kafa travmalarının Alzheimer, Parkinson, demans gibi hastalıkların daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olabileceğinin altını çizdi.
Sosyal aktivitenin Alzheimer gelişimini geciktirdiğine değinen Keskin, Kovid-19 salgınında Alzheimer hastalarının durumunun belirgin bir biçimde kötüleştiğini ifade etti. “Yaşlı kişinin evde oturmak yerine camiye, kahveye gidip sosyal etkileşimde bulunması bile çok değerlidir,” diyen Keskin, yaşlı bireylerin yalnız bırakılmamaları ve sosyal ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
ALZHEİMER HASTALARINA KİTAP OKUMALARI, BULMACA ÇÖZMELERİ ÖNERİLİYOR
Keskin, Alzheimer hastalarının zihinsel aktivitelerini desteklemek adına kitap okumaları, bulmaca çözmeleri, satranç oynamaları ve sudoku gibi etkinliklerde bulunmalarını önerdi. “Bu tür strateji gerektiren aktiviteler, Alzheimer’dan korunma konusunda önemli bir rol oynamaktadır,” diye belirtti. Ayrıca, Alzheimer’ın çeşitli tedavi yöntemlerinin bulunduğunu, hem unutkanlığı azaltmaya yönelik tedavilerin hem de psikolojik sorunlar ve uyku bozuklukları için kullanılan ilaçlar ile davranış terapilerinin mevcut olduğunu kaydetti.
Mümkün olan tedavi yöntemleri arasında Alzheimer hastalarının beyninde biriken Amiloid proteinlerini temizleyen ilaçların da yer aldığını ifade eden Keskin, araştır