1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Altın Güvenli Liman Cazibesini Koruyor!

Altın Güvenli Liman Cazibesini Koruyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Başkanı Donald Trump tarafından duyurulan “karşılıklılık esaslı” gümrük tarifeleri, ticaret savaşına dair endişeleri artırarak altın piyasalarında satış baskısına neden oldu. Ancak stratejistler, bu baskının geçici olacağını ve tarifelerin yarattığı belirsizlik ortamında altın talebinin güçlü bir şekilde devam edeceğini öngörmektedir.

Piyasalardaki tarifelerin etkisiyle altın fiyatları geçen hafta cuma günü yüzde 2’nin üzerinde bir düşüş yaşadı. Altının ons fiyatı, dünkü işlemde 3,167.86 doları görerek rekor kırdı, ancak tarife belirsizlikleri sebebiyle 3,010 dolar seviyesine geriledi.

Yatırımcıların hisse senedi piyasalarındaki kayıplarını telafi etme amacıyla altın pozisyonlarından kısmi olarak kar almış olabileceği düşünülüyor.

Altın ve emtia stratejistleri, tarifelerin belirsizliğinin altının “güvenli liman” çekiciliğini artırma potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ediyor. Merkezi bankaların alımlarının da altın talebini desteklemesi bekleniyor.

Dünya Altın Konseyi Küresel Araştırma Başkanı Juan Carlos Artigas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altın fiyatlarının yıl başından bu yana sürekli bir yükseliş eğilimi gösterdiğini belirterek, son aylardaki hızlı fiyat hareketlerinin ardından fiyat konsolidasyonunun yaygın bir durum olduğunu vurguladı.

Artigas, tarifelerin altın üzerindeki nihai etkilerine dair hala belirsizlik bulunduğunu dile getirerek, “Bazı piyasa katılımcıları, önceki altın pozisyonlarından kısmi kar almış olabilir. Ancak analizlerimiz, mevcut ortamda yatırım talebini destekleyen güçlü temellerin var olduğunu gösteriyor. Ayrıca, fiyatlardaki geri çekilmenin, tüketici talebini korumak adına bir rahatlama sağlayabileceği düşünülüyor.” ifadelerini kullandı.

Artigas, altın piyasasında ters rüzgarların görülebileceğini ve haber döngüsünde kısa vadeli tepkilerin yaşanabileceğini belirtirken, “Son birkaç ayda süreklilik arz eden bir yükseliş eğiliminden sonra, birçok yatırımcı son geri çekilmeyi memnuniyetle karşılayabilir. Zira altın, yıl başından bu yana yüzde 14’ten fazla artarak, en iyi performans gösteren varlık sınıflarından biri olmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ÇİN BAŞTA OLMAK ÜZERE MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMLARI DEVAM EDECEK

ING Think Emtia Stratejisti Ewa Manthey, hafta başında açıklanan tarifelerin ardından küresel ekonomik durgunluk riski nedeniyle hisse senedi satışlarının altının da değer kaybetmesine yol açtığını ifade etti.

Manthey, yatırımcıların diğer varlıklardaki kayıplarını telafi etmek amacıyla altın satışı gerçekleştirebileceğini de kaydetti. Ancak altında satış baskısının geçici olacağını düşündüklerini belirten Manthey, “Ticaret ve tarife belirsizliğinin altının güvenli liman cazibesini artırmaya devam etmesi mümkün. Trump, Beyaz Saray’da olduğu sürece belirsizlik ve öngörülemezlik yüksek seviyelerde kalmaya devam edecektir. Altın, bu durumdan faydalanmaya devam edecek.” şeklinde konuştu.

Manthey, merkez bankalarının, Trump’ın belirsiz ticaret politikası sebebiyle rezervlerini çeşitlendirme çabasıyla altın alımlarına devam edeceğini ve bunun gelecekte altın fiyatlarını destekleyen bir unsur olacağını belirtti.

Çin Merkez Bankası’nın, yüksek fiyatlara rağmen mart ayında altın rezervlerine üst üste beşinci kez ekleme yaptığını vurgulayan Manthey, bu eğilimin devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade etti. Trump’ın ABD başkanlığının ilk döneminde, Çin Merkez Bankası’nın yaklaşık 10 ay boyunca arka arkaya altın eklediğine dikkat çeken Manthey, “Merkez bankalarının jeopolitik gerginlikler ve ekonomik koşullar nedeniyle güvenli liman varlıklarına olan yatırımlarını artıracağını ve bunun altın fiyatları üzerinde destekleyici bir etkisi olacağını düşünüyoruz.” dedi.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Altın Güvenli Liman Cazibesini Koruyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.