Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Federal Meclisi feshetme kararını 27 Aralık 2024 tarihinde vereceğini açıkladı. Bu karar, ülkede siyasi belirsizliklerle dolu bir dönemin ardından geldi. Cumhurbaşkanı Steinmeier, yaptığı resmi açıklamada, hükümet için artık sağlam bir parlamento çoğunluğunun mümkün olmadığına dair belirti ve endişeleri gözlemlerinin ardından Federal Meclisteki partilerin grup başkanlarıyla müzakerelerde bulunduğunu belirtti.
Alman Anayasası’nın 68. maddesine dayanarak, Cumhurbaşkanı Steinmeier, 27 Aralık’ta Federal Meclisin feshedilmesine yönelik kararını duyurmayı planladığını söyledi. Bu durum, Almanya’nın siyasi yapısında ciddi bir yeniden yapılanma gerektirebilir ve erken seçimlerin gündeme gelmesine zemin hazırlayabilir.
BAŞBAKAN SCHOLZ, FEDERAL MECLİSTEN GÜVENOYU ALAMAMIŞTI
Başbakan Olaf Scholz, erken genel seçimin yolunu açmak amacıyla 16 Aralık 2024 tarihinde Federal Mecliste güvenoyunu istedi. Ancak yapılan oylamada güvenoyu alamaması, hükümetin geleceğini tehlikeye soktu. Oylamanın sonucunun ardından Cumhurbaşkanı Steinmeier’e meclisin feshedilmesi önerisi sunuldu. Bu önerinin ardından Cumhurbaşkanı, meclisteki farklı partilerin grup başkanlarıyla yakın temaslar kurarak durumu değerlendirdi.
HÜKÜMET DAĞILMIŞTI
Almanya’daki siyasi karmaşa, 6 Kasım 2024 tarihinde başladı. Şansölye Scholz, hükümetin ortakları olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında gerçekleştirilen toplantıda, FDP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden almıştı. Toplantının neticesinde FDP, koalisyondaki bakanlarını geri çekince, koalisyon hükümeti adını aldığı “trafik ışığı koalisyonu” dağıldı. Bütün bu gelişmeler, Scholz’un meclisten güvenoyu talep etme kararını almasına yol açtı.
PARTİLER, ERKEN GENEL SEÇİM İÇİN 23 ŞUBAT TARİHİNDE ANLAŞTI
Hükümetin dağılmasıyla birlikte, SPD, Yeşiller ve ana muhalefetteki Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri 2025 yılına dair erken seçim tarihi hakkında 23 Şubat’ta anlaşma sağladı. Bu tarih, Cumhurbaşkanı Steinmeier tarafından onaylanmak üzere bekletilmekle birlikte, partiler seçim sürecine dair hazırlıklara çoktan başlamış durumda. Yeni hükümet kurulana kadar ise Başbakan Olaf Scholz’un liderliğindeki SPD ve Yeşillerin oluşturduğu azınlık hükümeti yönetim görevini sürdürecek.
Bu gelişmeler, Almanya’nın siyasi istikrarını tehdit eden bir belirsizlik ortamı yaratırken, aynı zamanda erken seçimlerin getireceği belirsizliği de beraberinde getiriyor. Almanya’nın geleceği üzerine yapılan tartışmalar, önümüzdeki günlerde artarak devam edecektir.