Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Alman şirketlerine yönelik nisan ayı “belirsizlik” anketinin verilerini açıkladı. Ifo’ya göre, Almanya’da nisan ayında ankete katılan firmaların yüzde 28,3’ü, iş faaliyetleriyle ilgili gelişmeleri öngörmede zorluk çektiğini ifade etti. Bu oran mart ayında ise yüzde 24,8 olarak tespit edilmişti. Böylece, bu gösterge Kasım 2022’den bu yana en yüksek düzeye ulaştı.
Ifo’nun raporunda, “Şirketlerin verdiği yanıtlar, ekonomik belirsizliğin bir işareti olarak değerlendirilmektedir. Hemen hemen tüm sektörlerde firmalar, kendi gelişimlerini tahmin etmenin giderek daha zor olduğunu belirtmektedir.” ifadesine yer verildi.
Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Daha fazla firma, gelecekleri hakkında belirsizlik yaşamaktadır. Bunun en önemli nedeni ABD ile artan gümrük vergileri üzerindeki anlaşmazlık. Yeni hükümetin yaptığı altyapı ve savunma yatırımları gibi olumlu teşvikler henüz bu belirsizliği gidermeye yetmedi. Şirketler, öngörülebilirliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktadır.” şeklinde konuştu.
Bununla birlikte Wohlrabe, belirsizliğin ne kadar uzun sürmesi durumunda yatırımların ve yeni işe alımların ertelenme ihtimalinin o denli artacağını da vurguladı.
İMALAT SEKTÖRÜNDE BELİRSİZLİK ARTTI
Ifo’nun verilerine göre, belirsizlik imalat sektöründe belirgin şekilde artış gösterdi. Bu sektördeki oran 11 puan artarak yüzde 38,7’ye yükseldi. Elektrik ve otomotiv sektörlerindeki belirsizlik ise yüzde 45’in üzerine çıkarken, hizmet sektöründeki oran yüzde 21,6 düzeyinde kaldı. İnşaat sektöründeki belirsizlik ise altyapı paketinin etkisiyle nisan ayında yüzde 26,3’ten yüzde 23,2’ye geriledi.
Belirsizlik durumu, Ifo’nun aylık İş Ortamı Güven Endeksi kapsamındaki bir bölümde araştırılıyor. Bu ankette, firmalardan kendi iş durumlarının gelecekteki gelişimini ne derece öngörebildikleri soruluyor. Yanıt seçenekleri ise “Kolay, oldukça kolay, oldukça zor veya zor.” şeklindedir. “Zor” cevabını veren firmaların oranı, algılanan belirsizliğin doğrudan bir göstergesi olarak yorumlanmakta.
EKONOMİ BÜYÜMEDE ZORLANIYOR
Diğer yandan, tarife savaşları ve ABD Başkanı Donald Trump’ın bazı açıklamaları, küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere dair endişeleri artırırken, birçok analist Trump’ın gümrük vergisi politikalarını Alman ekonomisi için “özel bir risk” olarak değerlendirmekte.
Ayrıca, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha fazla imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, sürdürülen zayıflıklardan dolayı kırılgan bir yapı sergilemekte.
Almanya’nın 2024 yılı ekonomik büyümesi, bir önceki yıla göre yüzde 0,2 oranında geriledi. Bu gelişme, Çin ile artan rekabet ve yapı sorunlarının ekonomiyi olumsuz etkilemesiyle, üst üste ikinci yıl küçülme yaşandığına işaret ediyor. 2023’te de yüzde 0,3’lük bir daralma kaydedilmişti. Almanya, büyüme gösteremeyen tek G7 ülkesi olarak dikkat çekiyor.
Alman hükümeti, 24 Nisan’da, daha önce yüzde 0,3 olarak açıkladığı büyüme tahminini ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının neden olduğu küresel ticari gerginlikler sonrası sıfıra düşürmüştü. Eğer bu tahminler gerçekleşirse, Alman ekonomisi art arda üçüncü yılı da büyümeksizin kapatmış olacak.
Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın