Ford Otosan’ın Romanya Craiova’daki tesisinde, yeni modellerin tanıtımında konuşan Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, “Koç Holding, Türkiye’den çıkıyor.” şeklindeki iddialara da cevap verdi.
BloombergHT’ye değerlendirmelerde bulunan Ali Koç, bu tür iddiaların haksız ve asılsız olduğunu belirtti. “Eğer söz konusu Koç’un faaliyetleri ise, çok fazla fitne, iftira ve yanlış bilgiler dolaşıyor. Borsada bir hareket olduğu zaman suçlamalara maruz kalıyoruz. TÜSİAD ile ilgili gelişmelerde de hedef gösteriliyoruz.” dedi.
Yurt dışında yatırım yapmanın eleştirildiğine dikkat çeken Koç, “Ne yazık ki, gerçekleri dile getirenler, söylediklerinin doğruluğunu kanıtlamak zorunda kalıyor. Oysa yalan söyleyenler kamuoyunda bu yanlış iddiaları tutabiliyorlar. Bu durumda, gerçek olmayan bilgilerin doğru olmadığını ispatlamak için ekstra çaba sarf ediyorsunuz.” ifadelerini kullandı. Koç, Ford Otosan’a yapılan yatırımlara da vurgu yaparak, “Türkiye’de durup buraya gitme diye bir şey yok. Ford’un bizimle yaptığı ortaklık, dünyada en başarılı ortaklıklardan biri.” şeklinde konuştu.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA YAVAŞLAMA VAR
Elektrikli araçlarda müşteri endişelerinin arttığını ve menzil kaygısının ön plana çıktığını ifade eden Koç, “Otomotiv sektörü Türkiye’nin ihracat ve istihdam lideri. Konumumuzu korumak ve geliştirmek, Türk ekonomisine katma değer sağlayacaktır.” dedi.
Koç, Ford ve Fiat-Stellantis arasındaki işbirliğine de dikkat çekerek, “Elektrifikasyon konusunda yaptığımız tahminlerde sektörün şimdi yüksek hedefler belirlediği görülüyor. Ancak, elektrifikasyonda bir yavaşlama söz konusu. Araç fiyatlarının yüksek olması, 2. el araç değerlerinin beklenenden daha düşük olması gibi etkenler menzil endişesini artırıyor.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, şarj altyapısının henüz yeterince gelişmediğine değinen Koç, “Bu durum, elektrikli araçların benimsenmesini olumsuz etkiliyor. Ek olarak, Çin’den gelen tehditler ve piyasa dinamikleri de dikkat çekici.” dedi. Koç, yerli firmaların hızla bayilikler kurduğuna ve bunun Türkiye için olumlu bir gelişme olduğuna vurgu yaparak, gelecek dönemde pil teknolojisinde ve araç tasarımında çok şeyin değişeceğini belirtti.
Regülasyonların güncellenmesi gerektiğini de dile getiren Koç, elektrik fiyatlarının hem Türkiye hem de Romanya için önemli bir konu haline geldiğini ifade etti. Avrupa’nın teşvikleri ve altyapı geliştirmeleri gerektiğinin altını çizen Koç, bu koşullar sağlanmadan hedeflenen rakamlara ulaşmanın zor olduğunu sözlerine ekledi.