Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Orkun Yıldırım, geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği üzerindeki değişikliklerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Yıldırım, aile hekimliğinin sağlık sisteminin temel taşlarından biri olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemelerin hem vatandaşların hem de sağlık çalışanlarının yararına önemli değişiklikler sunduğunu vurguladı.
Aile hekimliklerinin, vatandaşların sağlık sorunlarıyla ilgili olarak ilk başvuru noktası olduğu bilgisini paylaşan Dr. Yıldırım, aile hekimlerinin hastayı, diğer sağlık sorunları ile birlikte çevresel etkenler ve hastalık risklerini bütünsel olarak değerlendirdiğini ifade etti. Dr. Yıldırım, “Aile hekimleri, sorumluluğunu üstlendiği kişinin hastalıklardan korunması için gerekli önlemleri alır. Hastalık durumunda ise tedavi sağlar veya ihtiyaç duyulan alanlarda rehberlik yapar. Her durumda aile hekiminizle düzenli iletişim içinde olmanız son derece önemlidir. Yeni düzenleme, bu kontrollerin daha sistemli bir şekilde gerçekleştirilmesini teşvik etmektedir. Bu sayede muhtemel sağlık riskleri önceden tespit edilip gereken müdahaleler yapılabilir” şeklinde konuştu.
Yeni düzenleme ile aile hekimlerinin, her bireye daha fazla zaman ayırmasının hedeflendiğini belirten Dr. Yıldırım, “Bu düzenlemenin en dikkat çekici noktası, her aile hekimine kayıtlı kişi sayısının 4 binden 3 bin 500’e düşürülmesidir. Bu durum, hekimlerimizin hastalarına ayırdığı süreyi artıracak ve görüşmeler sırasında daha ayrıntılı tartışmalar yapılabilmesine olanak tanıyacaktır. Ayrıca düzenli takipler sayesinde sağlık ihtiyaçlarınız proaktif bir şekilde ele alınacaktır” dedi.
Dr. Yıldırım, yönetmelikteki değişikliklerin kronik hastalar, anne ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmayı amaçladığını kaydetti. Özellikle doğum sonrası anne ve bebek sağlığına yönelik dikkat çektiğini belirterek, “Aile hekimleri doğum sonrası dönemde anneleri ve bebekleri düzenli olarak takip edecek ve ihtiyaç duyulan tüm sağlık hizmetleri için yönlendirme gerçekleştirecektir. Düzenleme, 65 yaş üstü kronik hastaların takibi ile hastalığın seyrindeki sorunların azaltılmasını sağlarken, akılcı ilaç kullanımını da teşvik etmeyi hedefliyor. Aile hekimleri, kronik hastalıklar ve kanserlerin erken teşhisi için kayıtlı bireylerle düzenli iletişimde bulunarak sağlık durumu takibini gerçekleştirecekler. Bu yaklaşım toplum sağlığının korunması ve hastalıkların erken teşhis edilmesi açısından büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının çalışma şartlarında da iyileştirmeler yapıldığını belirten Dr. Yıldırım, “Yeni yönetmelik ile; gebelik takibi, bağışıklama ve çocuk izlemleri gibi koruyucu sağlık hizmetlerinde belirlenen hedeflere ulaşan aile hekimlerine teşvik ödemeleri artırılacak şekilde düzenlenmiştir. Bu düzenlemelerin sağlık hizmetlerimizin kalitesini yükselteceğine ve sağlık çalışanlarımızın mesleki tatmin duygusunu artıracağına inanıyoruz” dedi.