Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, kötü ağız kokusunun nedenlerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. Psikolojik durumların, özellikle depresyon, stres ve anksiyetenin, kötü ağız kokularını tetikleyebileceğini belirten Prof. Dr. Özkan, depresyon tedavisi gören bireylerin ağız bakımlarına dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ağız sağlığının ihmal edilmesinin, bu tür psikolojik sorunları yaşayan bireyler için daha fazla sorun yaratabileceğini vurguladı.
ANTİDEPRESANLAR AĞIZ KOKUSUNA NEDEN OLUR MU?
Depresyon dönemindeki bireylerin ağız bakımlarına özen göstermeleri gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Özkan, “Depresyon sürecinde kullanılan bazı antidepresan ilaçlar, ağızda kuruluk yaratabilir. Bu da tükürük üretimini azaltır. Tükürük, ağız içindeki bakterileri temizleyen doğal bir savunma mekanizmasıdır. Tükürük üretimi azaldığında ağız kurur ve bakteriler hızla çoğalır. Bu durum kötü ağız kokusuna yol açar,” şeklinde konuştu. Ağız kuruluğunun, depresyon sürecinde ortaya çıkan kötü ağız kokusunun temel sebeplerinden biri olduğunu belirten Özkan, depresyon tedavisi gören bireylerin ağız bakımında ihmal etmemeleri gerektiğini yineledi.
SOSYAL KAYGILARI ARTIRIR
Kötü ağız kokusunun yalnızca fiziksel değil, sosyal anlamda da olumsuz etkiler yaratabileceğini belirten Prof. Dr. Birkan Özkan, “Kötü ağız kokusuna sahip bireylerde, sosyal kaygı ve öz değerlendirme sorunları ortaya çıkabiliyor. Bu bireyler, kendilerini içe kapanık ve yetersiz görebiliyorlar, bu da sosyal kaygılarını artırıyor,” dedi. Aynı zamanda bu durumun kişiyi toplumdan uzaklaştırarak sosyal izolasyona ve özgüven kaybına neden olabileceğini de açıkladı.
BAKTERİLER KÖTÜ KOKULARA SEBEP OLUR
Kötü ağız kokusunu önlemek için günlük ağız bakımına dikkat etmenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Özkan, “Hissedilen duygularını ifade etme problemi yaşayan bireylerde psikolojik yüklerin artması, ağız kokusu gibi somut sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu kişiler genellikle yoğun bir iç baskı altında hisseder ve bu, kötü ağız kokusu gibi bedensel belirtilerle kendini gösterebilir. Günlük ağız bakımının aksatılması, diş fırçalama ve diş ipi kullanımındaki eksiklikler, ağızda bakteri birikimine neden olur ve bu bakteriler de kötü kokulara yol açabilir,” şeklinde ifade etti.
MİDE RAHATSIZLIKLARININ TETİKLENMESİ
Prof. Dr. Özkan, depresyon ve stresin mide sağlığını da etkileyebileceğini belirtti. Özellikle reflü hastalığı, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının, mide asidinin ağıza ulaşarak kötü ağız kokusuna sebep olabileceğinin altını çizdi. “Bu durum yalnızca midedeki sorunları değil, ağız sağlığını da ciddi şekilde etkileyebilir. Depresyon ya da stres kaynaklı mide sorunlarının ağız sağlığı üzerindeki etkilerini göz ardı etmemeliyiz,” dedi.
SU TÜKETİMİNİN ÖNEMİ
Prof. Dr. Özkan, su tüketiminin ağız sağlığı açısından önemine değinerek, “Stres ve anksiyete durumlarının, tükürük üretiminde azalmaya yol açabileceğini belirtiyor. Stres altında vücudun salgıladığı bazı hormonlar tükürük üretimini azaltabilir. Tükürük eksikliği, ağız içerisindeki bakterilerin daha hızla çoğalmasına sebep olur ve bu da ağız kokusunu ortaya çıkarır,” dedi. Ayrıca, ağız kuruluğunun önüne geçebilmek için su