1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. ABD-Çin Ticaret Görüşmelerinde İyimser Hava!

ABD-Çin Ticaret Görüşmelerinde İyimser Hava!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel piyasalarda, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine yönelik iyimserlik ile güçlü teknoloji şirketlerine ait bilançolar sayesinde olumlu bir hava hakim olmaya devam ediyor.

ABD yönetiminin ‘Önce Amerika’ yaklaşımı, piyasalardaki yön belirleyici etkenlerden biri olmaya devam ederken, yatırımcıların dikkatinin tarifelere dair endişelerden, müzakere sürecine ilişkin olumlu beklentilere ve güçlü finansal sonuçlara kaydığı gözleniyor.

Pekin yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile tarifeler konusunda müzakerelerin sürdüğüne dair açıklamalarını reddetse de, piyasalardaki iyimser hava hala etkisini sürdürüyor. Trump, en son yaptığı açıklamada Çin ile müzakerelerin devam ettiğini yineledi.

Ayrıca, ABD yönetimi tarifeler sonrası diğer ülkelerle ticaret görüşmelerine de devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore’nin başarılı ticaret görüşmeleri gerçekleştirdiğini ve iki ülkenin, gelecek hafta içinde iyi bir mutabakata varabileceğini açıkladı.

Bessent, Başkan Trump’ın uygulamaya koymaya çalıştığı sert tarifeleri hafifletecek stratejiler aradığını belirterek, “Hedeflediğimizden daha hızlı ilerliyor olabiliriz, önümüzdeki haftadan itibaren teknik konular hakkında konuşmalara başlayacağız.” dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliklerin maliyetini vurgulayarak, gerginliklerin hızla çözülmesi ve ticaret politikalarında bir uzlaşma sağlanması çağrısında bulundu.

ABD Merkez Bankası (Fed) üyesi Christopher Waller ise tarifelerin işten çıkarmalara yol açabileceğini ifade etti ve işsizlikte önemli bir artış olması durumunda faiz indirimini destekleyebileceğini dile getirdi.

Waller, tarifelerin temmuz ayından önce ekonomi üzerinde belirgin bir etkisinin olmayacağına inandığını, ancak karşılıklı tarifelerin yürürlüğe girmesi halinde işsizlikte hızlı bir artış olabileceğini belirtti. Ayrıca, tarifelerin enflasyonist etkilerinin muhtemelen geçici olacağını kaydetti.

Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, Fed’in faiz indirimleri konusunda harekete geçmesi için net verilerin olması gerektiğini belirtti. Hammack, 6-7 Mayıs’ta gerçekleşecek toplantı öncesinde faiz indirimi düşünülmesi için erken olduğunu ifade etti.

Piyasalardaki beklentilere göre, Fed’in mayıs ayındaki toplantısında politika faizini değiştirmesi beklenmiyor. Ancak haziran ayında yüzde 66 ihtimalle faiz indirimine gideceği yönünde fiyatlamalar mevcut.

– Alphabet, beklentilerin üzerinde kar raporladı

Kurumsal alanda, teknoloji devi Google’ın ana şirketi Alphabet, piyasa beklentilerinin üzerinde gelir ve kar açıkladı. Şirketin geliri, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 12 artışla 90,2 milyar dolara ulaştı. 2024’ün ilk çeyreğinde 80,5 milyar dolarlık gelir elde eden şirket, yapay zeka hedeflerinde herhangi bir değişim yapmayacağını duyurdu.

Şirketin net karı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 46 artışla 34,5 milyar dolara çıktı. Alphabet, geçen yılın ilk çeyreğinde 23,7 milyar dolar net kar elde etmişti.

Teknoloji şirketi IBM’in gelirleri de ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 1 artışla 14,54 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan, çip üreticisi Intel’in geliri ise değiştirilmeden 12,7 milyar dolar seviyesinde kaldı. Intel CEO’su Lip-Bu Tan, “İlk çeyrek, doğru yönde atılmış bir adım oldu; ancak pazar payı kazanımı ve sürdürülebilir büyüme için hızlı çözümler gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu. Tan, operasyonel verimlilik artırma hedefiyle tempolu adımlar attıklarını belirtirken, “Yeni Intel”i inşa etmek için köklü değişiklikler yaptıklarını vurguladı.

Makroekonomik veriler arasında ise ABD’de dayanıklı mal siparişlerinin mart ayında yüzde 9,2 artış göstererek beklentileri aştığı dikkat çekiyor. Öte yandan, ülkedeki ikinci el konut satışları ise martta yüzde 5,9 azalarak piyasa tahminlerinin altında bir seyir izledi.

– Ons altın fiyatları geri çekiliyor

Bu gelişmeler ışığında, bir süre belirsizliklerin etkisiyle rekor seviyelerde seyreden altının ons fiyatı, dün yüzde 1,5 artışla 3 bin 325 dolardan günü tamamladı. Yeni işlem gününde, küresel risklerin azalması, yatırımcıların kar realizasyonu eğilimi ve dolar endeksinin güç kazanmasıyla ons altın fiyatlarında satış ağırlıklı bir seyir gözlemleniyor. Ons altın şu sıralarda yüzde 0,9 düşüşle 3 bin 323 dolardan işlem görmekte.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise düşüşünü sürdürerek yüzde 4,31 seviyesine geriledi. Dolar endeksi ise yüzde 0,3 artışla 99,8 seviyesine ulaştı.

Brent petrolün varil fiyatı ise dün yüzde 0,6 değer kazandıktan sonra bu yeni günde de yüzde 0,6 artışla 66,1 dolar seviyesinden işlem görüyor.

New York Borsası’nda, S&P 500 endeksi yüzde 2,03, Nasdaq endeksi yüzde 2,74 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,23 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir seyirle başladı.

– Avrupa’da jeopolitik gelişmeler ön plana çıkıyor

Avrupa borsalarında sakinleşen tarife gündemi, piyasalardaki risk iştahını artırmış durumda. Ancak Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair gelişmeler, jeopolitik risklerin yeniden tırmanabileceği endişesini doğurdu.

Rus ordusunun, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlediği füze ve İHA saldırısı sonucunda 12 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kiev Şehir Askeri İdaresi Başkanı Timur Tkaçenko, saldırılara yönelik arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Sviyatoşin ilçesindeki bir binanın enkazında arama kurtarma faaliyetleri devam ederken, Tkaçenko son tespitlerde 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

ABD Başkanı Trump da, Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store ile Oval Ofis’te gerçekleştirdiği görüşmede, Rusya’nın Kiev’e yönelik saldırılarını değerlendirdi. Trump, Kremlin’in son saldırılarından duyduğu memnuniyetsizliği ifade ederken, bu tür saldırıların barış görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde yaşanmasının kötü olduğunu ifade etti.

Ayrıca, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, tarifelere dair belirsizlikler ortadan kalkana kadar faiz indirimlerinin beklemesi gerektiğini vurguladı.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, hükümetin ekonomik büyüme raporunu açıkladı. Buna göre, bu yıl için ocakta öngörülen yüzde 0,3 büyüme beklentisi, yüzde 0’a düşürüldü. Gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 1,1’den yüzde 1’e revize edildi.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05, Almanya DAX 40 yüzde 0,47, Fransa CAC 40 endeksi yüzde 0,27 ve İtalya FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,96 değer kazandı. Avrupa borsalarında endeks vadeli kontratlar yeni güne pozitif bir seyirle başladı.

– Asya borsalarında olumlu grafikler izleniyor

Asya borsalarında, bölge ekonomilerinin piyasa destekleyici adımları ve ABD’de Alphabet’in beklenenden iyi gelen kar raporu sonrasında artan risk iştahıyla pozitif bir yönelim görülüyor.

Çin ile ABD arasında tarifeler konusunda müzakere şansı olduğuna dair iyimserlik sürerken, Çin yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile ticari yakınlaşmasına yönelik haberler de piyasalara destek sağlayan faktörler arasında yer alıyor.

Bugün, Çin Merkez Bankası (PBoC), sabit faiz oranıyla 159,5 milyar yuan (yaklaşık 22,3 milyar dolar) tutarında ters repo işlemi gerçekleştirdi. Analistler, bu operasyonun, ABD’nin uyguladığı tarifelerin etkilerini azaltmak amacıyla piyasaya likidite enjekte etmek için yapılmış olabileceğini düşünüyor.

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, hükümetin, ABD tarifelerinin yarattığı sorunları hafifletmek amacıyla acil bir ekonomik paket oluşturduğunu açıkladı. Japonya’da nisan ayında Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 3,5, çekirdek TÜFE ise yüzde 3,4 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, kapanışa yaklaşırken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,9, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 yükseldi.

YURT İÇİNDE STANDART & POORS’UN TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİ BEKLENİYOR

Yurt içindeki Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, alış ağırlıklı bir hareketle günü yüzde 1,92 artışla 9.490,90 puandan tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat ise dün akşam seansında normal kapanışa göre yaklaşık yüzde 0,3 artışla 10.455,00 puanda işlem gördü.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği görüşmeyi paylaşıp, Bessent’e verimli görüşme için teşekkür etti. Şimşek, Türkiye’nin liderliğinde, ticaret, yatırım, savunma, uzay, enerji, yapay zeka ve robot teknolojileri gibi alanlarda ABD ile stratejik ortaklığı derinleştirmeye kararlı olduğunu belirtti.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1 artışla 38,3460’tan kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 38,4220 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özeti, sektörel enflasyon beklentileri ve haftalık para ile banka istatistikleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un beklenen Türkiye değerlendirmesine dikkat çekerek, yurt dışında ise ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin izleneceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksi için 9.500 ve 9.600 seviyeleri direnç, 9.300 ve 9.200 puanlar ise destek konumunda değerlendiriliyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ABD-Çin Ticaret Görüşmelerinde İyimser Hava!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.