1. Haberler
  2. Dünya
  3. Serada Terapi: Psikiyatri Hastaları Sağlığına Kavuşuyor

Serada Terapi: Psikiyatri Hastaları Sağlığına Kavuşuyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akdeniz Üniversitesi Psikiyatri Gündüz Hastanesi, inovatif bir yaklaşım benimseyerek, hastalarına tarımla terapi uygulamaktadır. Bu uygulama, özellikle psikiyatrik hastalıkları olan bireylerin tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Erdoğan, toprakla ve tarımla uğraşmanın bireylerin sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını vurguladı. Bu kaygılardan hareketle, psikotik bozukluklar yaşayan hastalar için tarımla terapi yöntemlerini uygulamaya koydular. Bunu gerçekleştirmek amacıyla, Psikiyatri Gündüz Hastanesi’nin arkasında yer alan boş bir araziye sera kurdular.

Ekip arkadaşları hemşire Şeyma Kaplan Ekinci ile birlikte başlattıkları “topraktan topluma” projesi çerçevesinde, hastalar ilaç tedavisinin yanı sıra serada çeşitli sebzeler yetiştiriyorlar. Bu sebzeler arasında domates, biber, patlıcan ve karnabahar yer almakta. Erdoğan, hastaların bu faaliyetlerden dolayı oldukça mutlu olduklarını ifade etti. Serada üretilen mevsimlik sebzeler, hastanenin mutfağında pişirilmekte ve hem hastaların hem de yakınlarının beslenme ihtiyacını karşılamaktadır.

Doç. Dr. Erdoğan, şizofreni ve bipolar bozukluğu olan hastaların tarımla rehabilitasyon süreçlerinin önemine dikkat çekerek, “Rehabilitasyon süreci sadece ilaç tedavileriyle sınırlı kalmamalıdır” dedi. Bu tür bireylerin, sosyal yaşama katılımı ve işlevselliğinin sağlandığını belirtti.

“HASTA YAKINLARININ DA YÜKÜNÜ AZALTIYOR”

Projeyi tüm Türkiye’ye duyurmayı hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, devam eden çalışmaları hakkında şu bilgileri aktardı: “Tarım ile rehabilitasyon hizmetine geçtiğimizden beri hastalarımızın topluma entegrasyonu önemli ölçüde arttı ve toplumsal damgalama ciddi anlamda azaldı. Merkezimizde 1000’in üzerinde kayıtlı hastamız bulunuyor. Çalışmak isteyen hastalarımızı belirleyip beraber serada çalışıyoruz. Gönüllü çalışan hastalarımız, sebzeleri toplayıp yemek haline getiriyor ve bu süreçten büyük mutluluk duyuyorlar. Bu geri dönüşler çok olumlu ve hasta yakınları da sürecin olumlu etkilerini görmekte.”

“HASTANEYE YATIŞ ORANLARI DÜŞTÜ”

Hemşire Şeyma Kaplan Ekinci de tarımın tedavi sürecine olan katkısına dikkat çekti. Seranın hastalarla birlikte kurulduğunu belirten Ekinci, ihtiyaç duyulan sebzeleri ektiklerini ifade etti. Serada domates, biber gibi sebzelerin yanı sıra aromatik bitkiler ve kış sebzeleri de ürettiklerini dile getirdi.

Psikiyatri desteği alan hastaların, serada usta öğreticilerden hem teorik hem de pratik eğitim aldıklarını belirten Ekinci, ürettikleri bazı ürünleri kermeslerde de satışa sunduklarını aktardı. Toprakla iç içe olmanın, hastaların iyileşme sürecine büyük katkılar sağladığını vurguladı. 5 yıllık geri dönük verileri incelediklerinde, hastaneye yatış oranlarının önemli ölçüde düştüğünü açıkladı. “Sadece 3 ya da 4 hasta değişik nedenlerden yatış yapıyor. Ailelerden aldığımız geri dönüşler de son derece olumlu.” dedi. Ekinci, hastalar ve ailelerinin bu süreçten son derece memnun kalmış olduğunu ve bu tür faaliyetlerin bireylere yaşam becerilerini yeniden kazandırdığını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Serada Terapi: Psikiyatri Hastaları Sağlığına Kavuşuyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.