1. Haberler
  2. Bursa Haberleri
  3. Bursa’ya Avrupa modeli geliyor! İpek yolu aksı ve ‘’Old City’’ projesi’

Bursa’ya Avrupa modeli geliyor! İpek yolu aksı ve ‘’Old City’’ projesi’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Melisa Öztürer ÖZKAN

Kamera: Bircan ÖRSEL

Olay.com.tr muhabiri Melisa Öztürer Özkan sordu, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın yanıtladı…

İşte sorular ve cevapları…

SORU: Yerel seçimlerde Bursa için en dikkat çekici sonuçların başında Osmangazi gelmişti. Uzun süredir iktidar partisiyle yönetilen belediyede radikal bir değişim oldu. Çok büyük bir başarıya imza attınız.  Seçim akşamı yüzünüzdeki o heyecanı o coşkuyu, biraz da şaşkınlık halini hatırlıyorum. Üzerinden yaklaşık dört ay geçti. Hızlı bir başlangıç yaptınız.  İlk 100 gününüzü nasıl değerlendirirsiniz?

CHP’deki değişimi, Osmangazi’de 3.adaylığımızı, ülkedeki ekonomik durumu, hayat pahalılığını, saha gözlemlerimizi ve  çalışmalarımızı göz önüne alınca seçime 1 hafta  kala yakın çevreme en az 10 puan fark atacağımızı söylüyordum. Sadece 1 puanda yanıldık. 9 puan fark attık. Seçileceğimi biliyordum. Her şeyi önceden planlamıştık. Daha millet kadro atamaları yapamadan biz temel atmaya başladık. Hamitler’deki Ayça Azak kreşimizin 45.gününde temel attık. 90. günde de açılışını yapacağız. 50. günde Çirişhane spor kompleksimizin temelini attık, o da Ağustos ayının sonunda hizmete açılacak. Biz buraları evet hazır bulduk ama başka bir ruh kattık. Türkiye Cumhuriyeti’nde liyakatle atanan tek Milli Eğitim Bakanı’nın adını ‘Hasan Ali Yücel’ kütüphanemize koyduk. Atatürk’ün vecih sözlerini koyduk. 1200 tane dünya klasiklerini koyduk.  Bütün ümidimiz gençliktedir diyen Atatürk’ün ilkelerini devam ettirmek ve gençlere yatırım yapmak istiyoruz. Okullar açılınca kütüphanemizde çorba dağıtacağız. Bir sonraki de İsmail Hakkı Tonguç Kütüphanesi olacak. 2 hafta sonra kadınlara Jimnastik salonu açacağız. Kız öğrenci yurdunun ve 7 adet kreşimizin temelini atacağız. Listemiz uzun…

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Olay Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan, Olay Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Selami Şahin ve olay.com.tr Genel Yayın Müdürü Orhan Güney ile bir araya geldi.

‘’HALK LOKANTASI’NDA İNDİRİME GİTMEYECEĞİZ’’

Soru: Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Semt Lokantası’nda menü fiyatının 60 lira olarak belirlenmesinin ardından siz ‘Halk Lokantası’nda indirime gitmeyi düşünüyor musunuz?

İndirim düşünmüyoruz. Artık 60 ile 80 lira arasındaki fark, bugün enflasyondan dolayı 2 lira gibi. Bugün çorba en uygun yerde 100-150 lira. Hem dar gelirli vatandaşların yaralanacağı bir rakam hem de işletmenin zararını karşılayacak, maliyetini çıkaracak bir rakam tutturmaya çalıştık. Esnafa rakip olmadan bu gibi projelerle yolumuza  devam edeceğiz.

‘’MEYDANA NİKAH SALONU GELİYOR’’

Soru:Osmangazi Meydanı tamamen ne zaman faaliyete geçecek? Bu meydanda başka neler olacak?

Meydanımıza Bursa’da bilinen ünlü markaların biri kafe biri de restoran olmak üzere iki yeni işletmesi açılacak. Kütüphanemizin alt katında kapalı otopark açılacak. Otopark çalışmalarında yüzde 90’a geldi. Eylül başında otopark hizmete girecek. Nikah salonu da buraya gelecek. Ağustos sonu, Eylül başında Osmangazi meydanı yüzde 99 oranında faaliyete geçmiş olacak.

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, OLAY Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali İnan’a Hasan Ali Yücel Kütüphanesi’ni gezdirerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

‘’BORÇ EDEBİYATI YAPMAM’’

SORU: Uzun yıllardır  AK Parti ve Mustafa Dündar ile yönetilen bir belediyeyi devraldınız. Karşılaştığınız tablo nasıl?

Cevap: Çok kötü bir tabloyla devralmadık. Hem karakter olarak hem de siyaseten borç ve enkaz edebiyatı yapmayı seven biri değilim. Her şeyi bilerek aday olduk. Millet bizi ağlanalım, şikayet edelim diye seçmedi. Geldiğimiz günden beri ne bir pankart astık, ne borç edebiyatı yaptık ne de ağlandık,sızlandık.  İşimize odaklandık. Yenilikler yapmaya çalışan, dertleri çözen bir anlayışla başladık. Dağ-der başkanlığımda da bu anlayıştaydım. 4 ayda; 26 bin ton asfalt, 380 bin çiçek ekimi, 255 bin çorba dağıtımı ile  2.3 km yol açtıktık. Standart belediyecilik faaliyetlerimiz de hiç durmadan devam ediyor.

‘’BİZİM SGK BORCUMUZ YOK’’

Soru: Osmangazi Belediyesi’nin ne kadar borcu var? SGK’ya da borcu var mı?

1 milyar TL civarında borç var. Yarısı uzun vadeli, banka kredileri. Geldiğimizden beri 4 ayda 200 milyona yakın borç ödedik. Çok büyük borç değil, sürdürebilir bir borç. Bununla ilgili de hiç açıklama yapmadık. Sorarlarsa söyledik.  İçinde bulunduğumuz ekonomik dar boğazda borçsuz belediye almak mümkün değil. Vatandaş da belediye de herkes borçlu. Bizim için önemli olan; maaşları ödemek, yatırımları yapmak ve borçları ödemek.

Osmangazi Belediyesi’nin bizden önce de SGK borcu yoktu. Geldiğimizden beri ödüyoruz. Sadece iştiraklerimizden personel şirketimizin 360 milyon civarı SGK borcu var. Geldiğim gibi yapılandırması için SGK başkanlarıyla görüşmüştüm. O da bizim için problem teşkil edecek bir durum değil.

‘’ATATÜRK İLKELERİNİ OSMANGAZİ’YE HİSSETTİRECEĞİZ’’

Soru: Erkan Aydın’lı dönemde farklı olarak ne göreceğiz? İmzanızı nasıl atacaksınız?

Bizde mega, süper, absürt proje olmaz. Bizim temel konumuz anlayış değiştirmek. Osmangazi Meydanı’nda 60 bin kişiye Haluk Levent’i getirdik. Milli bayramlarımızın coşkusunu yaşattık. Bizim mega projemiz; bize bu Cumhuriyeti kazandıran, şuan özgür bir şekilde yaşamamızı sağlayan, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerini  Osmangazi İlçe’mizde  yeniden hissedilmesini sağlamak. O cumhuriyet sayesinde şuan ezanımız okunuyor, bayrağımız sallanıyor, hür nefes alıyoruz. Bu anlayışı kaybedersek hemen dibimizdeki Orta Doğu’da yaşananları görüyorsunuz. Bugün Türkiye bu durumda değilse Atatürk’ün kurduğu laik cumhuriyet rejimi sayesindedir.

‘’HİSAR BÖLGESİNE ‘’OLD CİTY’’ MODELİ GELİYOR’’

SORU: Seçimlerden önce Osmangazi’deki turist konaklama süresine dair bir açıklamanız olmuştu; ‘Gelen turist, 1 gün  konaklıyor ve gidiyor’ şeklinde. Turist sayısını ve çeşitliğini arttırmak, konaklama süresini uzatmak için ne gibi çalışmalarınız olacak?

Cevap: Kaleiçi, Tahtakale, Muradiye, hanlar bölgesini kapsayan Hisar bölgesinde ‘Old City’ (eski şehir)modelini oluşturmak istiyoruz. Yurt dışındaki tarihi, turistik kent bölgeleri gibi. Prag, Paris, Floransa’da turistler yoğunlukla bu bölgelerde vakit geçirir. Biz de turistlerimizi 500 bin metrekarelik bu alanda ağırlamak için ‘’İpek Yolu’’ aksı oluşturacağız. Gastronomi, alışveriş, inanç, ve tarihi bölgeler şeklinde kodlayarak;  Panorama müzesinden başlayıp, Cumhuriyet Caddesi’nden Kayhan bölgesine, Kapalı-Uzun Çarşı’dan, Ulu Camii ve türbeler bölgesine, Üftade hazretlerinin altında kalan sur bölgesinden, Alaaddin Cami’den İpek fabrikası alanında bitecek bu rotada, Bursa’ya gelen turist 3-4 zaman geçirecek.

SORU: Osmangazi, Bursa’nın  nüfus bakımından en kalabalık ilçesi. Hatta pek çok ilden daha fazla nüfusa sahip. Hal böyle olunca problemi de fazla oluyor. Ama en büyük problem Kentsel dönüşüm. Acil olarak yeni dönemde nasıl bir sistem planlıyorsunuz?

Cevap:  İmar ve Kentsel Tasarım Müdürlüğü’müzde konuyu masaya yatırdık.  Demiryolu altı, Soğukkuyu ve Ebu İshak mahallemizde hemen başlayabileceğimiz kentsel dönüşüm alanlarımız var. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı’na konuyu sunmuştum. Şimdi yeni bakanla da yeniden randevu alıp gerekli işlemleri yapacağız. Osmangazi’nin  yüzde 80’inde, neredeyse tamamında kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor.

‘’DÖNÜŞÜMDE KİPTAŞ MODELİ PLANLIYORUZ’’

Soru: CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Bursa ziyaretinde de dile getirdiği, TOKİ’nin başlattığı kredilerde yarısı sizden yarısı bizden uygulaması modeli Osmangazi’de de yapılabilir mi? Böyle bir düşünceniz var mı?

Seçimden önce de söylediğimiz gibi İmar A.Ş kuracağız. Bazen ada bazında bazen de bina bazında dönüşüm yapmanız gerekiyor. Hızlı bir şekilde şirket üzerinden KİPTAŞ modelini inceleyip, yapma planımız var. İnşallah en kısa sürede hayata geçireceğiz.

‘’HASTANE 2025’İN BAŞINDA AÇILABİLİR’’

Soru: Bursa’ya yeni açılacak Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi Osmangazi sınırları içerisinde. Çalışmalarda son durum nedir? Bursalıların hizmetine ne zaman açılacak?

Bakanlığın takip ettiği bir konu. Ama takip ettiğimiz kadarıyla 2024 sonu 2025 başı gibi duruyor…

Soru: Anket çalışmalarınızın sonuç tablosu nasıl? Vatandaş, Osmangazi’de en çok hangi hizmeti istiyor?

Vatandaşın acil talebi; kentsel dönüşüm, çevre kirliği ve temizlik hizmetleri.

‘’İLK BAŞTA ŞÜPHELİYDİM’’

Soru: Merkezden uzak vatandaşın eğlenceyi ayağına götürüyorsunuz. Büyük de ilgi gördü. Köy şenlikleri projesi nasıl ortaya çıktı?

Her hafta 2 köyümüze gidiyoruz. İlk başta bu kadar tutacağını düşünmüyordum. Şüpheli yaklaşmıştım. Şimdi bakıyorum,  diğer köyler bize ne zaman gelecekler diye hazırlık yapıyor. Her yaştan köy sakinlerimizin panayır havası eşliğinde, kafa dağıtacağı her yaşa hitan eden bir ortam yaratıyoruz. Benim de çok hoşuma gidiyor. Bu projeden ve geri dönüşümünden çok mutluyum.

SORU: Osmangazi, spor kompleksleriyle ön plana çıkmış bir ilçe. Yeni dönemde ne gibi yenilikler göreceğiz?

Amatör sporları her branşta destekleme vizyonumuz var. Tasarruf tedbirleri elimizi bağlasa da hayırseverlerle birlikte tesis sayısını artıracağız. Eğitim ve spor önceliğimiz.

‘’HER DOĞANA BİR BURSASPOR FORMASI’’

SORU: 2024-2025 sezonunda adeta küllerinden yeniden doğacak bir Bursaspor olacak. Sizin Bursaspor’a nasıl bir katkınız olacak?

Cevap: Kongrede de söylediğimiz gibi, ‘’Her doğana bir Bursaspor forması’’ sözümüz var.  Bursastore’un tekrardan açılıp temin etmesini bekliyoruz. 1000’e yakın Bursaspor bayrağı aldık. Ben Bursaspor’un yeni yönetimle oluşan güvenle 3 yıl içerisinde yeniden süper ligde olacağına inanıyorum. Sonuna kadar destekliyoruz.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bursa’ya Avrupa modeli geliyor! İpek yolu aksı ve ‘’Old City’’ projesi’
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir