Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, 2025 yılında öğretmen atamalarında KPSS puanı şartı kaldırılacaktır. 1 Eylül 2025 tarihi itibarıyla bu durum yürürlüğe girecek ve öğretmen adayları için KPSS puanı aranmadan atama işlemleri gerçekleştirilmiş olacaktır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan bu yönetmelik ile birlikte öğretmenlik mesleğine girecek adayların, artık KPSS’ye tabi olmaksızın bazı yeni süreçlerden geçmeleri gerekecek. Bakan Tekin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2025 yılında öğretmen adayı arkadaşlarımız için bir KPSS olmayacak. ÖSYM ile yaptığımız protokol ile Akademi Giriş Sınavı (AGS) adıyla bir sınavı organize ettik. 2025’te ilk defa 13 Temmuz’da yapılacak. AGS sonuçlarına göre atamalarımızı, Milli Eğitim Akademisi’ne giriş sürecini başlatacağız. Akademi’deki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam etmiş olacağız.” demiştir.
AKADEMİK GİRİŞ SINAVI NEDİR?
AGS olarak adlandırılan Akademik Giriş Sınavı, ÖSYM tarafından yürütülecek olan bir sınavdır. Bu sınav, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın onayladığı programlar ile öğretmen adaylarının desteklenmesini ve değerlendirilmesini hedeflemektedir. Bu değişiklik, öğretmen adaylarının sadece sınav puanları ile değil, aynı zamanda eğitim ve uygulama süreçleri ile de değerlendirileceği bir sistemi öngörmektedir.
AKADEMİK GİRİŞ SINAVI NASIL YAPILACAK?
2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilecektir. Bu durumda, öğretmen adayları için biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi ve din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek dersleri gibi alanlarda, AGS puanının %50’si ve ÖABT puanının %50’si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecektir.
Bunun yanı sıra, Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce gibi yabancı dil alanlarında ise AGS puanının %50’si ile Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) puanı birleştirilerek MEB-AGS puanı hesaplanacaktır. Yabancı dil alanındaki puanlama yapılırken, adayların aynı yıl içerisinde ve AGS’den önce girdikleri YDS veya e-YDS puanlarından en yüksek olanı esas alınacaktır.
Sınavda, öğretmen adaylarına toplam 80 soru sorulacaktır. Bu sorular, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitim temelleri ve Türk milli eğitim sistemi ile mevzuatına dair konuları kapsayacaktır. ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik olarak 50 soru içerecektir.