Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, 2025 yılında aile hekimleri ile hastaneler arasında yeni bir dönem başlatan ‘Sağlıkta Dijital Entegrasyon’ sisteminin hayata geçtiğini duyurdu. Uzm. Dr. Karaca, bu yeni sistemin aile hekimlerinin artık hastaları için doğrudan kan tahlilleri, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkik taleplerini kolayca yapabilmelerine imkân tanıyacağını belirtti.
Aile hekimliğinde yeni dönemin başlamasıyla ilgili yapılan açıklamada, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında dijital entegrasyonun tamamlandığı ifade edildi. Uzm. Dr. Karaca, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin hastanelerle dijital olarak entegre olacağını ve bu sistemin aile hekimlerine önemli avantajlar sağlayacağını vurguladı.
Bu yeni sistemin getirdiği yeniliklerle ilgili konuşan Karaca, “Bu sistem sayesinde aile hekimleri, hastalarından aldıkları kod ile hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı oluşturmadan doğrudan tetkiklerini yaptırabilecekler. İlgili tetkik sonuçları ise aile hekimlerinin ekranlarında anlık olarak görüntülenebilecek.” dedi.
AİLE HEKİMLERİ HASTANEDEN RANDEVU ALABİLECEK
Ayrıca, Uzm. Dr. Erol Karaca, aile hekimlerinin ayrıca Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastalar için ikinci ve üçüncü basamak hastanelerden randevu alabileceğini belirtti. Bu süreçte aile hekimleri, hastaları hakkında detaylı değerlendirmeler yaparak bu bilgileri sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden birbirlerine hekim notu olarak sunabilecekler.
İl Sağlık Müdürü, ikinci ve üçüncü basamak hastanelere muayeneye giden hastalar için hastane hekimlerinin de Sağlıklı Hayat Merkezinden MHRS üzerinden randevu alarak danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilme imkânı sağlayacaklarını belirtti. Böylece Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görevli olan diyetisyen, psikolog, fizyoterapist ve çocuk gelişim uzmanı, herhangi bir sağlık kuruluşunda son 90 gün içerisinde yapılmış tahlil ve tetkik sonuçlarını hastaların danışmanlık hizmetlerine yön verebilmek amacıyla görüntüleyebilecekler.
Bu sistem, sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve etkili bir şekilde sunulmasına olanak tanıyacak. Hastalar, gerekli tetkiklerini daha hızlı bir şekilde yaptırabilirken, aile hekimleri de hastalarına daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunma imkanına sahip olacaklar. Uzm. Dr. Erol Karaca, bu dijital entegrasyonun sağlık sistemine kattığı değerleri vurgulayarak, halk sağlığını koruma ve iyileştirme konusunda önemli bir adım attıklarını belirtti.
Sonuç olarak, ‘Sağlıkta Dijital Entegrasyon’ sistemi ile Manisa’da aile hekimliği uygulamalarında önemli bir devrim yaşanmış ve sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılmıştır. Bu sistemin bütünleşik yapısı, hem sağlık çalışanlarının hem de hastaların yararına olacak şekilde tasarlanmıştır.