1. Haberler
  2. Dünya
  3. Türkiye İmalat PMI Aralıkta Umut Verdi!

Türkiye İmalat PMI Aralıkta Umut Verdi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre, Aralık 2024 döneminde PMI 49,1 seviyesine yükselmiştir. Bu sonuç, Kasım ayında 48,3 olarak kaydedilen Manşet PMI’dan gerçekleşen artışı göstermektedir ve imalat sektöründeki yavaşlamanın son 8 ayın en düşük oranında ve çok ılımlı bir düzeyde gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.

Eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde iyileşmeye işaret ederken, bu anket sonuçları, sektördeki faaliyet koşullarında bozulmanın durma noktasına yaklaşmakta olduğunu göstermektedir. Talepteki nispi iyileşme sinyalleri ile birlikte, üretimdeki düşüş oranı 9 aylık mevcut yavaşlama döneminin en düşük seviyesine gerilemiştir. Ancak, talepteki sürdürülen baskılar nedeniyle yeni siparişlerdeki yavaşlama devam etmektedir. Bu yavaşlama, Nisan ayından bu yana en düşük seviyedeki sonuçları ortaya koymuştur ve benzer bir durum yeni ihracat siparişlerinde de gözlemlenmiştir.

GİRDİ MALİYETLERİ ENFLASYONU, 2024 ORTALAMASININ ALTINDA KALDI

Yeni siparişlerdeki yavaşlama dolayısıyla, imalatçılar satın alma faaliyetlerini, stok düzeylerini ve istihdamı azaltma yoluna gitmiştir. İstihdamdaki gerileme, Kasım ayındaki artışın ardından gelmiştir; ancak düşüşler son derece ılımlı seviyelerde gerçekleşmiştir. Aralık ayında girdi maliyetleri belirgin şekilde artarken, firmalar bu artışları ham madde fiyatlarındaki yükseliş ile Türk lirasının dolar karşısındaki değer kaybına bağlamaktadır. Ancak, girdi maliyetleri enflasyonu, son üç ayın en yüksek seviyesine yükselmesine rağmen 2024 yılı ortalamasının oldukça altında kalmayı başarmıştır.

Nihai ürün fiyatları enflasyonu ise son 5 yılın en düşük hızına gerileyerek artış göstermiştir. Bazı firmaların ham madde maliyetlerindeki artış nedeniyle nihai ürün fiyatlarını yükseltirken, diğer firmaların satışlarını güvence altına alma çabasıyla fiyat indirimleri sağladıkları gözlemlenmiştir. Aralık 2024’te anket kapsamında incelenen 10 sektörden 9’u üretimini yavaşlatırken, bu sayının Aralık ayında 7’ye düşmesi, sektörde yaşanan nispi iyileşmeye işaret etmektedir.

Üretimde en sert düşüş giyim ve deri ürünlerinde yaşanırken, büyüme ise yalnızca kimyasal, plastik ve kauçuk ile gıda ürünlerinde görülmüştür. Gıda sektöründeki üretim artış eğilimi üçüncü aya taşınırken, elektrikli ve elektronik ürünlerde ise bir önceki aya göre değişim gözlemlenmemiştir. Yeni siparişlerde de artışlar sadece kimyasal, plastik ve kauçuk ile gıda alanları ile sınırlı kalmıştır; diğer sektörlerde ise ana metal sanayi başta olmak üzere daralma kaydedilmiştir.

GİRDİ FİYATLARINDA EN YAVAŞ ARTIŞ, ANA METALLERDE GERÇEKLEŞTİ

Aralık ayında enflasyonist baskıların hafiflediğine dair sinyaller güçlenmiş, sektörlerin çoğunda girdi maliyetlerindeki artış Kasım ayına göre hız kesmiştir. Girdi fiyatlarında en hızlı artış metalik olmayan mineral ürünlerde kaydedilirken, en yavaş artış ana metallerde gerçekleşmiştir. Ana metal sektöründe enflasyon, son 5 yıldan uzun bir döneminin en düşük düzeyine ulaşmıştır. Maliyet enflasyonundaki düşüş ve talepteki durgunluğun etkisi ile tekstil, giyim-deri ve ana metal sektörleri satış fiyatlarında indirime gitmiştir. Böyle

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye İmalat PMI Aralıkta Umut Verdi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir