1. Haberler
  2. Dünya
  3. Envanter Defteri Artık Elektronik Ortamda!

Envanter Defteri Artık Elektronik Ortamda!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni bir tebliğ, yevmiye defteri, defterikebir ve envanter defterinin elektronik ortamda tutulabilmesi için önemli değişiklikler getirdi. Bu tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğin amacı, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, elektronik ortamda daha fazla belgeyi tutmalarını sağlamaktır. Artık mükellefler, e-defter olarak adlandırılan sistem üzerinden yevmiye defteri ve defterikebirin yanı sıra envanter defterini de tutabilecekler. Bu, e-defter uygulamasının kapsamının genişlemesi anlamına geliyor. Mükellefler, “edefter.gov.tr” adresinden envanter defterinin format ve standartlarını belirleyerek, isteğe bağlı olarak bu defteri elektronik ortamda tutabilecekler.

Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflerin faaliyet konuları, mükellefiyet süreleri, sektörleri gibi çeşitli kriterlere dayalı olarak envanter defterinin e-defter olarak tutulmasına yönelik zorunluluklar getirebilme yetkisine de sahip olacak. Bu durum, mükelleflerin e-defter sistemi ile daha etkin bir şekilde takip edilmesini sağlayacak.

HESAP DÖNEMLERİ

Envanter defteri için belirlenen hesap döneminin ilk günü, alınan berat “açılış onayı”; son günü ise “kapanış onayı” olarak kabul edilecek. Hesap döneminin ilk gününe dair e-defter ve berat dosyalarının, gelir vergisi mükellefleri için hesap döneminin ilk ayını takip eden dördüncü ayın 10. gününe kadar, diğer mükellefler için ise aynı periyot içinde 14. gün sonunda oluşturulması gerekiyor. Hesap döneminin son gününe ait e-defter ve berat dosyalarının ise gelir vergisi mükellefleri için gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10. gününde, diğer mükellefler için kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14. gününde hazır bulunması ve sisteme yüklenmesi gerekecek.

BAŞVURU SÜREÇLERİ KOLAYLAŞTIRILDI

Tebliğle birlikte, e-defter uygulamasına başvuru süreçleri de sadeleştirildi. Artık gerçek kişi mükellefler “e-imza” veya mali mühür kullanarak, tüzel kişi mükellefler de sadece mali mühür ile başvurularını gerçekleştirilebilecek. Ayrıca bu başvurular “Dijital Vergi Dairesi” veya “e-Devlet Kapısı” şifresiyle gerçekleştirilerek, daha kullanıcı dostu bir hale getirildi.

Bunların yanı sıra, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-defter tutma zorunluluğu da getirilecek. Ancak Tebliğ uyarınca, dernek, vakıf, sendika, oda, birlik gibi bazı mükellefler ile kurumlar vergisinden muaf olan kooperatifler ve iflas halindeki mükellefler, e-defter uygulamasına katılma zorunluluğu taşımayacaklar.

Son olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgiler konusunda yeni bir düzenleme yaptığı ve katılma payı alınmasını öngören Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlanmış olup 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi planlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Envanter Defteri Artık Elektronik Ortamda!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir