Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, enflasyonla mücadelenin sürdürülebilir bir büyümenin temel taşını oluşturduğunu vurgulayarak, “Ekonomi programımızın sağladığı güven ve öngörülebilirlik artışıyla, dış kaynak girişinde önemli bir artış sağlandı. Dezenflasyon sürecinin devam etmesiyle, finansman maliyetlerimizde de kayda değer bir düşüş bekliyoruz.” dedi. Kacır, bu açıklamaları Marmara Bölgesi Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayicileri İstişare Toplantısı’nda gerçekleştirdi.
Bakan Kacır, dünya genelinde artan jeopolitik gerilimlerle birlikte ortaya çıkan krizler, salgınlar ve tedarik zincirlerinde değişikliklerin, sanayi sektöründe yeni zorluklar yarattığını ifade etti. “Korumacı ticaret politikalarının etkisiyle, sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim anlayışı daha fazla önem kazanıyor.” diyen Kacır, güçlü üretim altyapısına sahip ülkelerin kalkınma sürecinde avantajlı konumda olduğunu belirtti. Türkiye’nin bu dönüşümü güçlü bir altyapı ile gerçekleştirdiğini de ekledi.
Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda sanayi alanında kaydedilen büyük ilerlemelere dikkat çekti. Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında sanayi üretimini en fazla artıran ülke olmasının yanı sıra, etkin bir Ar-Ge teşvik sistemi ile yüksek teknoloji ve katma değer üreten bir ekosistem oluşturduğuna vurgu yaptı.
Bakan, katma değerli üretim, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm temelleri üzerine inşa edilen Türk sanayisini öne çıkardıklarını belirtti. İkiz dönüşüm olarak adlandırdıkları “Yeşil” ve “Dijital” dönüşümü desteklemek amacıyla sanayicilere uzun vadeli yol haritaları sunduklarını ifade etti. Kacır, Dünya Bankası işbirliğiyle hayata geçirilen “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ve “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi” sayesinde 700 milyon dolardan fazla finansmanın sanayicilere, KOBİ’lere ve yeşil teknoloji girişimlerine sunulduğunu açıkladı.
Kacır, iş gücünün dönüşümünü desteklemek amacıyla kurulan model fabrikalarla sanayicilere ve çalışanlara yalın üretimle dijital dönüşüm fırsatları sağladıklarını aktardı. Bu model fabrikaların sayısını önümüzdeki dönemde 15’e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
“ÜLKEMİZİN DÜNYANIN ÖNDE GELEN TEKNOLOJİ ÜRETİM MERKEZLERİ ARASINDA YER ALMASINI SAĞLAYACAĞIZ”
Bakan Kacır, firmalar ve kamu kuruluşlarının dijital dönüşümüne yönelik destekleri artırmak için “Dijital Avrupa Programı”na katıldıklarını belirtirken, Türkiye’den 5 konsorsiyumun “Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri” ağına dahil olduğunu ifade etti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile işbirliği içinde KOBİ’lerin dijital dönüşüm projelerine 300 milyon avro destek sağladıklarını vurguladı. “Sanayimizin rekabet gücünü artıracak destek mekanizmalarını sanayicimizin ihtiyaçlarına uygun olarak güncelliyoruz.” dedi.
Kacır ayrıca, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığının %85’ini oluşturan 284 ürüne yatırım finansmanı sağladıklarını açıkladı. Merkez Bankası’nın 300 milyar liralık kaynak tahsis ettiği bu program kapsamında, bu yıl 239 milyar lira değerinde 28 projenin onaylandığını belirtti. Ayrıca, HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile Türkiye’ye 7 milyar doları aşan yatırımların kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Kacır, “Milli Teknoloji Ham