Türk Nöroloji Derneği Baş Ağrısı Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Saime Füsun Domaç, kış aylarında su tüketiminin sıkça göz ardı edildiğini vurguladı. Prof. Dr. Domaç, “Yeterli su tüketildiğinde hem baş ağrısı atakları azalıyor hem de uyku kalitesi artıyor” şeklinde açıklama yaptı. Kendisi aynı zamanda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Uyku Bozuklukları Merkezi Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Antalya’daki bir sağlık kongresinde yaptığı konuşmada, Türkiye’de toplumun yüzde 35’inin uykusuzluk problemi yaşadığını belirtti.
Saime Füsun Domaç, herkesin belirli dönemlerde uyku sorunları yaşayabileceğini ifade etti ve bu tür problemler belirli bulgulara neden oluyorsa, bir ay içinde haftada en az üç gece uykusuzluk yaşanıyorsa, uykuya dalmada 30 dakikadan fazla zorluk çekiliyorsa ya da gece uykudan uyanıp tekrar uykuya dalmada 30 dakikadan fazla zaman geçiyorsa, sabah belirlenen saatten en az yarım saat önce uyanılıyorsa bunun bir uyku sorunu olduğunu belirtti. Domaç, bu durumun kişi için akademik başarı, sosyal yaşam ve aile hayatında birtakım zorluklara yol açabileceğini de ekledi. Ayrıca gün içinde uyku hali ve mide-bağırsak sorunları meydana geldiğinde, bunun uykusuzluk hastalığı (Insomnia) seviyesine çıktığına dikkat çekti.
Her yaş grubunun farklı uyku ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Domaç, yenidoğanlar için gerekli uyku süresinin 16 saat, okul çağındaki çocuklar için 8-10 saat, yetişkinler içinse yaklaşık 8 saat olduğunu belirtti. Bu bilgiler, bireylerin sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır.
Akşam Sıvı Tüketimini Sınırlayın
Prof. Dr. Domaç, kaliteli uykunun önemine vurgu yaparak, “Gece uykunuz kaçarsa, eski yöntemleri bırakıp uykuyla kavga etmeyin. 30 dakikadan fazla uykuya dalamıyorsanız, yataktan çıkıp kitap okumak ya da karanlıkta dinlenmek gibi aktivitelerle uykunuzu getirin” açıklamalarında bulundu. Ayrıca, uyumadan en az iki saat önce bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihazlardan uzak durulmasını önerdi.
Domaç, gün içinde kafein tüketiminin uyku kalitesini doğrudan etkilediğini belirterek, uykusuzluk çeken kişilerin öğleden sonra kahve tüketimini sınırlamaları ve akşam saatlerinde ağır yiyeceklerden uzak durmaları gerektiğini ifade etti. Akşam sıvı tüketiminin de sınırlandırılması gerektiğinin altını çizen Domaç, “Tuvalete gitmek uyku kalitenizi bozar. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya özen gösterin, yatakta yemek yemekten, kitap okumaktan ve televizyon izlemekten kaçının. Ayaklarınız üşüyorsa pamuklu çorap giymek de faydalı olabilir” tavsiyesinde bulundu.
Uykusuzluk Çekenler İçin Su Tüketimi Çok Önemli
Uyku ve baş ağrısı arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Prof. Dr. Domaç, bazı migren hastalarının uyku sırasında baş ağrısını artırırken, bazılarında bu durumun azaldığını aktardı. Kış aylarında su tüketiminin ihmal edileceğini ifade eden Domaç, “Uyku hijyeni için bol su tüketin. Yeterli su alımı, baş ağrısı ataklarını azaltırken uyku kalitesini de artırır. Uykusuzluk hastalığı olanlar için sıv