1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Robotik Cerrahiyle Protez Ameliyatlarında Yüksek Başarı

Robotik Cerrahiyle Protez Ameliyatlarında Yüksek Başarı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Cengiz Şen, son yıllarda robotik cerrahinin diz ve kalça protezi ameliyatlarındaki başarı oranını önemli ölçüde artırdığını ifade etti. Prof. Dr. Şen’e göre, bu gelişme, hastaların iyileşme sürelerini kısaltmakta ve genel yaşam kalitesini artırmaktadır.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 100 bin diz ve 40 bin kalça protezi ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Dünya çapında ise bu sayı milyonlara ulaşmaktadır. Özellikle gelişmiş teknolojilerin entegrasyonu sayesinde, diz ve kalça protezi ameliyatlarının başarı oranları her geçen gün daha da yükselmektedir.

Ameliyat öncesinde yapılan detaylı planlamaların ve robotik cerrahinin sunduğu yüksek doğruluk oranının, geleneksel yöntemlere kıyasla pek çok avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Cengiz Şen, robotik cerrahinin hastaların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olduğunu vurguladı. “Robotik cerrahi, ameliyat sırasında cerahlara yüksek hassasiyet sağlıyor. Bu sayede, protezlerin yerleştirilmesi milimetrik doğrulukla yapılıyor. Hem hastaların yaşam kalitesi artıyor hem de protezlerin ömrü uzuyor,” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şen, robotik sistemlerin diz protezi ameliyatları sırasında protezlerin en doğru açı ve pozisyonda yerleştirilmesine yardımcı olduğunu belirtti. Özellikle, diz protezi ameliyatlarında birkaç derecelik bir hatanın bile uzun vadede protezin başarısızlığını doğurabileceğine ve kalça protezlerinde de bacak uzunluğunun doğru korunmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bu tür komplikasyonların önlenmesinde de robotik cerrahinin önemli bir rolü olduğunun altını çizdi.

“HASTALAR BİRKAÇ GÜN İÇİNDE TABURCU EDİLİYOR”

Robotik cerrahinin bir başka avantajı olarak, ameliyatlarda daha az kesi yapılması sayesinde hastaların daha az ağrı ve şişlik hissetmesi gösterilmektedir. Prof. Dr. Şen, ameliyat sonrası aynı gün yürüyüşe başlayabilen hastaların büyük bir çoğunluğunun birkaç gün içinde taburcu olabildiğini belirtti. Bu durum, hastaların iyileşme sürecinin hızlanmasına önemli katkılar sağlamaktadır.

Geleneksel yöntemlerde kullanılan çimentolu diz protezlerinin ömrünün genellikle 10-20 yıl arasında olduğunu hatırlatan Şen, son teknoloji ile geliştirilen çimentosuz protezlerin, özellikle güçlü kemik yapısına sahip hastalar için uzun vadeli avantajlar sunduğunu vurguladı. Çimentosuz protezlerin zamanla kemik dokusuyla bütünleşerek daha dayanıklı hale geldiğine dikkat çeken Şen, “Çimentosuz total diz protezleri, genç ve aktif yaşam süren hastalar için ideal bir seçenektir. Bu protezler zamanla daha da güçlenir ve hastalara uzun yıllar sorunsuz bir kullanım imkanı tanır,” değerlendirmesinde bulundu.

Ameliyat öncesi detaylı bir hazırlık süreci yürütüldüğünü ve hastaların daha güçlü bir şekilde ameliyata girmesi için fizik tedavi programlarının uygulandığını belirten Prof. Dr. Cengiz Şen, bu programların ameliyat sonrası rehabilitasyona daha hızlı uyum sağlandığını ifade etti. Robotik cerrahi ile gerçekleştirilen diz ve kalça protezi ameliyatlarında genel başarı oranının oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Şen, “Hastaların yüzde 95’i, ameliyattan memnun ayrılıyor. Robotik cerrahi sayesinde daha dayanıklı, hızlı iyileşen ve uzun ömürlü protezlerle, hastalarımızın yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz,” şeklinde açıklama yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Robotik Cerrahiyle Protez Ameliyatlarında Yüksek Başarı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir