Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecinde atılacak adımların önemli olduğunu vurguladı. Ankara’da düzenlenen “İKAZ-İklimsel Kalkınma Zirvesi”nde konuşan Bolat, iklim değişikliğinin insanlığın karşılaştığı en büyük imtihanlardan biri olduğunu belirtti. Bu bağlamda, uluslararası işbirliğinin önemine değinen Bolat, yapılan tedbirlerin tek taraflı ticari tedbirler haline dönüşmemesi gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda, küresel karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik olumlu etkilerin yanı sıra, gelişmekte olan ülkelerin karşılaşacağı zorlukların da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Bakan Bolat, iklim sürdürülebilirliğini sağlama aimıyla yapılan çalışmalarla aynı zamanda ekonominin rekabetçiliğini artırmak ve ihracatı sürdürülebilir şekilde büyütmeyi hedeflediklerini kaydetti. Özellikle Avrupa Birliği’nin 2019’da başlattığı Yeşil Mutabakat programına atıfta bulunan Bolat, Türkiye’nin bu program çerçevesinde hareket ettiğini belirtti. Bunun yanı sıra, şirketlerin enerji verimliliğini artırmaları, kaynakları daha etkin kullanmaları ve dijital dönüşümü gerçekleştirmeleri için tüm paydaşlarla işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti.
Bakan Bolat, ihracatçıların uluslararası standartlara uyum sağlamasını kolaylaştırma amacı doğrultusunda öncü teknolojilere yatırımlar yaptıklarını aktardı. Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji sistemleri ve batarya teknolojileri gibi alanlarda atılan adımlar, sadece çevresel hedefleri değil, aynı zamanda Türkiye’nin küresel rekabet gücünü de artırmaktadır. Bolat, yeşil dönüşümün sadece bir çevre politikası olmadığını, aynı zamanda bir büyüme stratejisi olarak değerlendirildiğini vurgulayarak, düşük karbonlu sanayi modellerine geçiş yaparken fosil yakıt bağımlılığının azaltılması ve enerji arz güvenliğinin artırılması hedeflerini ifade etti.
Ömer Bolat, 2026 yılında yürürlüğe girecek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması‘na dikkat çekerek, bu mekanizmanın karbon yoğun ürünlerin AB’ye ithalatında karbon vergisi uygulanmasını öngördüğünü belirtti. İlk aşamada demir çelik, alüminyum, çimento, elektrik ve gübre gibi sektörlerin bu düzenlemeden etkileneceğini aktaran Bolat, Türkiye için bu düzenlemenin hayati önem taşıdığını ifade etti. Türkiye’nin, bu süreçte hem milli hem de uluslararası düzeyde hedeflere ulaşmak için açık işbirliğine dayalı bir yaklaşım benimsediğini de sözlerine ekledi.
Bakan Bolat, Türkiye’nin düşük karbonlu üretim modellerini teşvik etme çabalarının yanı sıra, enerji verimliliğini artırma konusundaki adımlarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirterek, “Türkiye Yüzyılı’nı, Enerji Yüzyılı, Ticaret Yüzyılı ve Yeşil Ekonomi Yüzyılı yapma konusunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Hem ihracatçılara yeşil ekonomiye uyum sağlamaları konusunda destek sağladıklarını hem de uluslararası platformlarda iş dünyasının menfaatlerini korumak adına etkin ticaret diplomasisi yürüttüklerini vurguladı.
“2040’A KADAR 46 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ”
Toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye’nin enerji dönüşümüne yönelik çabalarını hızlandırdığını belirtti. Enerji sektörünün karbonsuzlaştırılması amacıyla yenilenebilir enerji kapasitesini artırma, enerji verimliliğini iyileştirme ve nükleer enerji üretimini genişletme hedeflerinin bulunduğunu vurguladı. Tancan, kamu ve özel sektör iş birliği ile