İzmir’in Gümüldür bölgesinde yetiştirilen mandalina, bu yıl hasat döneminin öncesinde dalından satılmaya başlandı. Türkiye, 2023 yılı itibarı ile yaklaşık 1,9 milyon ton mandalina üretimi ile dünya sıralamasında üçüncü konumda bulunuyor. İzmir, mandalina üretiminin önemli merkezlerinden biri olarak, 2024 sezonunda 45 bin 502 dekar alandan 152 bin 16 ton rekolte bekliyor.
İzmir’de çoğunlukla çekirdeksiz ve kolay soyulabilen satsuma cinsi mandalina yetiştiriliyor. Bu tür mandalina, ihracat için en fazla tercihe edilen ürün olarak öne çıkıyor. Satsuma mandalinası, özellikle Rusya, Ukrayna ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu toplam 35 ülkeye ihraç ediliyor. İzmirli çiftçiler, hasat döneminin sonlarına yaklaşırken, erken saatlerde bahçelere gelerek mandalina toplayarak yoğun bir mesai harcıyorlar.
22 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, İzmir’deki mandalina üretiminin büyük oranda satsuma cinsinden oluştuğunu belirtti. Mandalina, Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden biri olmasının yanı sıra, Şahin, Satsuma cinsi mandalina için dış piyasalarda ciddi bir talep olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, 18 Ekim tarihinde başlayan ihracatta, şu ana kadar 22 milyon 708 bin 469 dolarlık bir ihracat gerçekleşti.
Şahin, kalite ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmadığını bildirerek, “Yıl ortalamalarına baktığımızda yalnızca yüzde 2’lik önemsiz bir düşüş gözlemleniyor. Bu durum, ağacın yorgunluğuna ve iklimdeki anormal değişikliklere bağlı. Uzun yıllar ortalamasında ise üretim, standart seviyede seyrediyor. Şu günlerde satsuma mandalinasının hasadının sonunda bulunmaktayız. Bu yıl iklim koşullarının ürünü aniden olgunlaştırması sebebiyle hızlı bir hasat dönemi yaşandı. Bu yıl, geçen seneye kıyasla hasadı yaklaşık 10 gün önceden tamamlamış olacağız.” dedi.
Mandalina yetiştiriciliğinin yoğun bir şekilde yapıldığı İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Gümüldür Mahallesi’nde bulunan üreticilerden biri olan Recep Filiz, 60 dönüm alanda mandalina üretimi gerçekleştiriyor. Bu yıl oldukça başarılı bir hasat dönemi geçirdiklerini söyleyen Filiz, “Hasat dönemi güzel geçti. Rekolte, ürün kalitesi ve fiyatlarda tatmin edici bir durum söz konusu. Mandalinamı dalından kilogramını 15 liradan satıyorum. Adana’daki rekoltenin az olması nedeniyle, tüccarlar Temmuz ayının başında bir haftalık süre içinde Gümüldür’deki mandalinaları başka yerlerden almayı tercih etti. Biz başlangıçta 10-12 liradan satmayı düşündüğümüz mandalinaları, beklenmedik bir şekilde 15 liradan satabileceğimiz duruma geldik.” şeklinde açıklamada bulundu.