Magnezyum, insan vücudunda pek çok hayati işlevi olan önemli bir mineraldir. Denizli Özel Cerrahi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Güngör, magnezyumun vücutta 300’den fazla biyolojik reaksiyonda kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, tek başına mineral yoğunluğu açısından vücutta dördüncü sırada yer aldığını belirtti. Dr. Güngör, bu nedenle bireylerin magnezyum takviyelerini kendi inisiyatifiyle almamaları gerektiğini ifade etti. Kendisi, aşırı magnezyum alımının uyku sorunları ve zihinsel problemleri de beraberinde getirebileceğine dikkat çekti. Bu nedenle hastaların, hekim kontrolü olmadan magnezyum takviyeleri kullanmamaları gerektiğini tavsiye etti.
Dr. Güngör, magnezyumun vücutta birçok alanda etkili olduğunu belirtti. Uyku problemleri, zihinsel sorunlar, kas güçsüzlükleri, kemik erimesi, kabızlık gibi durumların magnezyum eksikliğinden kaynaklanabileceğini söyledi. Özellikle magnezyum eksikliği olan bireylerde, rahatsız uyku, kas krampları ve yüksek tansiyon gibi semptomlar sıkça görülmektedir. Ayrıca, diyabetes mellitus hastalarının magnezyum eksikliği nedeniyle kontrolsüzlük yaşayabileceğini belirten uzman hekim, magnezyum eksikliği olan hastalarda zihin sağlığının da etkilenebileceğini vurguladı.
“MAGNEZYUM TAKVİYE İLAÇLARININ VÜCUTTA ROLLERİ FARKLIDIR”
Magnezyum eksikliğinin giderilmesi için beslenme şeklinin göz önüne alınması gerektiğini belirten Dr. Güngör, taze yeşil bitkilerin, özellikle de ıspanağın magnezyum açısından zengin olduğunu ifade etti. Ayrıca ceviz, badem, kuru baklagiller ve yağlı somon balığı gibi besinlerde de yüksek miktarda magnezyum bulunduğunu belirtmiştir. Günümüzde diyet eksikliğinden dolayı magnezyum eksikliğinin sık görülmediğini, ancak bazı bağırsak hastalıkları veya ilaç kullanımının bu durumu tetikleyebileceğini ifade etti. Dr. Güngör, magnezyumun doğal yollarla alınmasını savunmakla birlikte, vücudun yeterli miktarda bu minerali alamadığı durumlarda dışarıdan takviye ilaçların kullanılabileceğini de ekledi. Örneğin, Alzheimer hastalığı için belirli magnezyum türlerinin kullanılabileceğinden söz etti. Her türlü magnezyum türünün vücutta farklı etkileri olduğu ve özel durumlara göre hastaya en uygun olan takviye hazırlanabileği ifade edildi.
“HEKİM KONTROLÜ OLMADAN HASTALAR KENDİ İNİSİYATİFLERİYLE MAGNEZYUM İLAÇLARI ALMASINLAR”
Dr. Güngör, hastaların eczaneden magnezyum ilacı almasının kolay olduğunu ancak bunun bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Magnezyum fazlalığının vücutta çeşitli zararlar doğurabileceğini belirten uzman, hastaların mutlaka doktor tavsiyesine başvurmasını önerdi. Örneğin, iken magnezyum bisglisinat gibi bilişsel ve kas kramplarını tedavi edebilen ilaçların yalnızca hekim önerisiyle alınmasını tavsiye etti. Magnezyum malat gibi ilaçların da adet ağrıları ve kas kramplarında etkili olduğunu belirtirken, hastaların muayene edilerek hangi magnezyum türünün uygun olduğunun tespit edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Aksi takdirde, aşırı magnezyum alımının bireylerde uyku problemleri ve zihinsel sorunlara yol açabileceğini anlattı. Bu nedenle, magnezyum ilaçlarının, mutlaka uzman doktor kontrolünde kullanılması gerektiği alt