Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü Ekrem Arıkan, Türk Devletler Teşkilatı ve çevresindeki ülkelere yönelik gerçekleştirecekleri entegrasyon ve altyapı geliştirme projelerine dair bilgiler paylaştı. Ekrem Arıkan, “Kuracağımız Kripto Varlıklar Merkezi Kayıt Sistemi’ne ilişkin gerekli altyapı hazırlıklarını ilgili paydaşlarımızla koordineli bir şekilde sürdürüyoruz.” dedi.
2024 yılını MKK olarak birçok proje ve hizmetle geride bıraktıklarını ifade eden Arıkan, “Yıl Sonu Söyleşileri” kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, MKK’nın 2024’ü bir iletişim yılı olarak değerlendirildiğini belirtti. Arıkan, “Yeni halka arz olan şirketler ve milyonlarca yatırımcıya sunduğumuz hizmetler, Risk Eğilim Endeksi (REKS) lansmanı, MİM 360 İletişim Merkezi ile uluslararası işbirlikleri gibi pek çok önemli projeye imza attık.” dedi.
Arıkan, başkanlığını yürüttükleri Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) ile Afrika ve Ortadoğu Saklama Kuruluşları Birliği (AMEDA) tarafından İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen AECSD & AMEDA İstanbul Summit 2024 organizasyonunun 40’tan fazla ülkenin sermaye piyasalarını bir araya getirdiğini vurguladı. Bu zirvenin yalnızca bölgesel değil, uluslararası sermaye piyasaları açısından da önemli çıktılar sağladığını belirtti.
Finansal teknoloji ve altyapı hizmetleriyle Türkiye’nin bölgesel merkez olabileceği yönündeki olumlu geri bildirimlerin dikkat çekici olduğunu ifade eden Arıkan, “Gelişmiş altyapımız ve sunduğumuz ürün çeşitliliği ile merkezi saklama kuruluşları arasında öne çıktığımızı düşünüyoruz.” diye ekledi. Zirvede ayrıca, Fas Merkezi Saklama Kuruluşu ile işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı imzalanarak, iki bölgedeki üye ülkeleri arasında bilgi paylaşımının güçlendirilmesi hedeflendi.
Çeşitli Ülkelerden Talepler
Ekokreta belirtilen bilgilerin yanı sıra, MKK Genel Müdürü Ekrem Arıkan Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi (e-YKS) hakkında da bilgiler verdi. Bu sistemin, 20’den fazla bankanın ve 200’den fazla şirket ile büyük holding gruplarının aktif olarak kullandığını dile getirdi. Elektronik Genel Kurul Sistemi (e-GKS), 2024 yılında 600’e yakın şirketin genel kurul toplantısına ve 20,000’e yakın katılımcının elektronik olarak katılımına aracılık etti.
Arıkan, e-GKS’nin Endonezya için uyarlanan versiyonunun 2020 yılından bu yana Endonezya sermaye piyasalarında kullanıldığını aktardı. Ayrıca, Sri Lanka, Fas, Kenya ve diğer ülkelerden ürün ve hizmetlere dair taleplerin geldiğini dile getirdi. Özkaynaklarla ve tecrübeli ekiplerle pek çok başarılı iş gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Mali Okuryazarlığı Artırıcı Faaliyetler
Finansal okuryazarlığa yönelik katkılarının önemine değinen Arıkan, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) ve Veri Analiz Platformunda (VAP) düzenli olarak piyasalardaki gelişmeleri paylaştıklarını, bu bağlamda yatırımcıların uyruk, bireysel ve kurumsal dağılımlarını gösteren verileri de yayınladıklarını ifade etti. “Bu kapsamda sosyal medya ve diğer iletişim yollarıyla, güvenilir verinin paylaşılmasına yönelik çalışmalara devam ediyoruz.” dedi.
2024 yılı için “Sektör Kampüste” programı altında 5 farklı üniversitede dört ayrı ders verdiklerini ve bu alandaki çalışmaların devam edeceğini belirtti. Gayrimenkule Dayalı ve Gelişen Finansal Araçlar Bilgi Sist