Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekiplerinin 2024 yılı içerisinde toplamda 481 acil duruma müdahale ettiğini duyurdu. Bu bilgi, bakanın Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) ekiplerinin faaliyetleri hakkında yaptığı yazılı açıklama ile paylaşıldı. Bakan Uraloğlu, bu ekiplerin, havalimanları ve çevresindeki olumsuz durumlara karşı ortaya koyduğu çabanın, maddi ve manevi kayıpların önlenmesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.
Bakan Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan ARFF personelinin, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun olarak eğitim aldıklarını belirtti. Bu süreçte, farklı senaryolarla düzenlenen tatbikatlarla teorik bilgilerin pratiğe döküldüğüne dikkat çeken Uraloğlu, ekiplerin her türlü olumsuzluk için 7/24 hazır duruma getirildiğini açıkladı.
ARFF Ekiplerinin Acil Durum Müdahale Performansı
Bakan Uraloğlu, ARFF ekiplerinin DHMİ tarafından işletilen havalimanlarında, uçak kazaları başta olmak üzere, yangın, yakıt dökülmesi, doğal afetler gibi acil durumlara karşı gösterdikleri performansı da aktardı. 2024 yılı içerisinde, Türkiye genelindeki havalimanlarında toplamda 481 acil duruma müdahale edildiğini bildiren Uraloğlu, bu operasyonların yaralanma ve can kaybı yaşanmasının önlenmesinde kritik bir rol oynadığını ifade etti.
ARFF Personel ve Araç Filosu
Bakan Uraloğlu, DHMİ’nin ARFF hizmetlerinde 1,895 uzman personel ve 460 araçlık bir filo ile faaliyet gösterdiğini belirtti. 2002 yılında 165 olan yangınla mücadele araç sayısının 2024 yılı itibarıyla 460’a ulaştığını ve ARFF personel sayısının da 750’den 1,895’e çıkardığını vurguladı. Bu sayede, uçuş güvenliğinin sağlanmasında önemli bir ilerleme kaydedildiğine dikkat çekti.
Gelişmiş Araç Filosuyla Güçlü Bir Destek
Bakan Uraloğlu, ARFF ekiplerinin araç filosuna yönelik önemli iyileştirmeler yapıldığını belirtti. Ülkedeki en son teknolojilere sahip kurtarma ve yangın söndürme araçları ile donatılan bu filosun, uçuş ve yangın güvenliğinde büyük rol oynadığını ifade etti. Bu filoda; 8×8 su-köpük-kuru kimyevi toz sistemli yangın söndürme aracı, 6×6 su köpük sistemli yangın söndürme aracı, ani müdahale aracı, kurtarma aracı ve amfibik kurtarma aracı gibi çeşitli araçlar yer almakta.
Tatbikatlarla Sürekli Hazırlık
Bakan Uraloğlu, havalimanlarında görev yapan ARFF personelinin, uçak kazaları ve bina yangınlarına karşı hazırlıklı olabilmeleri için Erzincan Havalimanında simüle edilen eğitimlerin, yanı sıra her bir havalimanında yılda en az bir kere ‘Ateşli Yangın Tatbikatı’ ve ‘Dar Katılımlı Acil Durum Tatbikatı’ düzenlendiğini aktardı. Ayrıca yılda en az iki kere masaüstü tatbikatı ve her iki yılda bir geniş katılımlı acil durum tatbikatı gerçekleştirilmesine dair bilgiler verdi.