TÜBİTAK ve KOSGEB, Türkiye’deki tüm Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” kapsamında “mentör” desteği sunma kararı aldı. Bu proje, KOBİ’lerin yeşil dönüşümlerini desteklemek için hayata geçirilmektedir.
Özellikle, Dünya Bankası’nın desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonu çerçevesinde gerçekleştirilecek olan bu proje, Türkiye’de sanayinin sürdürülebilir ve verimli bir şekilde yeşil dönüşümünü teşvik etmek amacıyla planlanmıştır. Projenin bütçesi 450 milyon dolar olarak belirlenmiştir ve bu miktarın önemli bir kısmı KOBİ’lere yönlendirilecektir.
TÜBİTAK, kendi payı olan 175 milyon dolarlık bütçeden yararlanarak KOBİ’lerin yeşil dönüşüm süreçlerine yardımcı olacak “mentörlük” uygulaması başlattı. “Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı” ile KOBİ’lerin yeşil dönüşüm süreçleri daha da kolaylaştırılacak ve hızlandırılacaktır.
Seçilen mentörler, firmaların ihtiyaç duyduğu teknoloji tabanlı çözümler için araştırma-geliştirme (AR-GE) ve yenilik faaliyetlerine destek sağlayacaktır. Bu mentörler, yeşil teknolojiler konusunda güncel gelişmeler hakkında bilgi verecek, firmaların teknoloji danışmanlığına, kapasite analizi, sorun tespiti ve çözüm önerileri sunma gibi konularda rehberlik yapacaklardır.
Ayrıca, mentörler KOBİ’lerin mevcut durumu hakkında inceleme gerçekleştirecek ve iş modelleri, tedarik ve değer zincirleri ile ürün ve hizmetler üzerinde detaylı değerlendirmeler yapacaklardır. Bu sırada, uygun çözümlerin geliştirilmesine ve uygulanacak yol haritalarının oluşturulmasına katkıda bulunacaklardır.
2025’TE İŞBAŞI YAPACAKLAR
TÜBİTAK, bu mentörlük desteğinden yararlanacak olan KOBİ’lere, teknoloji danışmanlığı ve durum analizi hizmetleri için %90 hibe desteği verecektir. Bu destekten yararlanmak isteyen firmaların niyet beyanlarını 31 Ocak 2025 tarihine kadar TÜBİTAK’a sunmaları gerekmektedir. Bu beyanlar, 1 Şubat – 1 Mart 2025 tarihleri arasında değerlendirilecek ve sonuçlar 15 Mart 2025 tarihinde başvuru sahiplerine bildirilecektir.
KOBİ’lere mentörlük desteği sağlamak için gerekli niteliklere sahip sermaye şirketleri, üniversiteler, kamu araştırma merkezleri, sanayi ve ticaret odaları, dernekler, vakıflar ve sendikalar bu programa başvuru yapabilecektir.
Söz konusu kuruluşların sunduğu niyet beyanları; KOBİ’lere danışmanlık sağlama becerisi, uzman havuzunun niteliği, daha önce gerçekleştirilmiş benzer projeler, yeşil dönüşüm mentörlüğündeki yöntemler, etik kurallar, sosyal sorumluluk, çevre ve sürdürülebilirlik ile cinsiyet eşitliği konularında uyumluluk kriterlerine göre değerlendirilecektir.
Programda, KOBİ’lerin çözüm ortaklarından alacakları destek hizmetinin süresi en fazla 6 ay ve hizmet bedeli, KDV hariç olmak üzere en fazla 7 bin dolar olarak belirlenmiştir. Değerlendirme sürecinin tamamlanmasının ardından uygun bulunan proje önerileri için KOBİ’ler ile TÜBİTAK arasında sözleşme imzalanacaktır.