Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Ünal, elektronik sigaraların içeriğinde bulunan aromaların, nikotinin gerçek tadını maskeleyerek bağımlılığını artırma potansiyeline dikkat çekti. Ünal, elektronik sigaranın, sıvıyı parçacıklara ayırarak nikotini doğrudan akciğerlere taşıyan bir mekanizma olduğunu vurguladı. Bu durumun akciğere giren her yabancı maddenin zararlı olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Dr. Ünal, elektronik sigaranın, sigarayı bırakmak amacıyla kullanılma imkanının halen tartışmalı olduğunu belirtti. Sigara bırakma tedavileri arasında nikotin bantları ve sakızları gibi yöntemlerin kullanıldığını dile getiren Ünal, 2019 yılında yurtdışında yapılan bir çalışmayı da referans göstererek, elektronik sigara ile sigara bırakma oranının yüzde 19 iken, nikotin tedavisiyle bırakma oranının yüzde 9 olduğunu belirtti. Ancak bir yıl sonra, elektronik sigarayla sigarayı bırakanların yüzde 80’inin hala elektronik sigara içtiğini, nikotin tedavisini sürdüren kişilerin oranının ise sadece yüzde 8 olduğuna dikkat çekerek, elektronik sigaranın bağımlılığın tedavisi olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.
“MODA OLARAK ALGILANMASININ ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM”
Ünal, gençlerin nikotin almasının, beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, elektronik sigaraya masum bir alternatif gibi yaklaşılmasının önemli sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı. Sigara endüstrisinin, gençleri tütün bağımlısı yapmak adına birçok strateji geliştirdiğini vurgulayarak, “Sigara endüstrisinin en büyük hedefi, insanları 20 yaşından önce tütün bağımlısı yapmaktır. Gençlere ‘Bunu iç, bu zararsız’ gibi bir algı oluşturulması durumunda, bağımlılık kaçınılmaz olur.” şeklinde konuştu.
Mustafa Ünal, elektronik sigaranın “moda” olarak algılanmasının engellenmesi gerektiğini belirtti. Elektronik sigara ya da nargile gibi ürünlerin hepsinin akciğerler yoluyla nikotin alımını artıracağını ve bu durumunda bağımlılığa yol açacağını sözlerine ekledi. Bağımlılık elde edildikten sonra, bireylerin ortam durumuna göre ya sigara ya da elektronik sigara tercih edeceğini, fakat sonuçta nikotin bağımlılığının devam edeceğini ifade etti.
Dr. Ünal, elektronik sigaralarda 7 binin üzerinde aroma bulunduğunu kaydederek, bu aromaların içicileri cezbetmek için tasarlandığını belirtti. “Bu aromalar, nikotinin gerçek tadını kapattıkları için çocuklar yalnızca aromayı alıyorlar.” dedi. Aromaların yasaklanması gerekliliğine değinen Ünal, elektronik sigaranın tamamen yasaklanması yerine sadece aromalı ürünlerin yasaklanmasının daha doğru olabileceğini dile getirdi. Bu durumun hem nikotinin acı tadını maskelemek hem de gençlerin daha az zarar görmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.