1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Karaman’da Tuz Çalısı ile Meralar Canlanıyor!

Karaman’da Tuz Çalısı ile Meralar Canlanıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karaman’da, kuraklık nedeniyle zayıflayan bitki örtüsüne sahip meralar, tuz çalısı (Atriplex) ile güçlendirilmektedir. Tuz çalısı, yüksek protein içeriği ile hayvancılık açısından önemli bir besin kaynağıdır ve kuraklık ile iklim değişikliği karşısında direnç gösteren bir bitkidir. Derin kökleri sayesinde su ihtiyacı az olan bu bitki, çölleşmeye karşı da dayanıklıdır ve uzun süre yeşil kalabilmektedir. Tuz çalısının, ekiminden üç yıl sonra hayvanlar tarafından tüketilmeye başlanabileceği belirtilmektedir.

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2021 yılında başlattığı Mera Islah ve Amenajmanı Projesi kapsamında, merkezi Ekinözü, Burunoba, Hamidiye ve Göztepe köylerinde toplam 6 bin 354 dekar mera alanına tuz çalısı ve kochia (bozkır otu) ekmiştir. Bu proje, çiftçilerin daha verimli otlaklara sahip olmasını ve ekosistemin güçlendirilmesini amaçlamaktadır.

“ÇİFTÇİLERİN DAHA VERİMLİ OTLAKLARA SAHİP OLMASI VE EKOSİSTEMİN GÜÇLENDİRİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

İl Tarım ve Orman Müdürü Hatice Bulut, projeden alınan olumlu sonuçların devamında, 2025 yılına kadar yeni alanların ekimi ile birlikte toplam 10 bin dekarlık mera alanında yaklaşık 350 bin tuz çalısı ve 474 bin bozkır otu sayısına ulaşmayı hedeflediklerini ifade etmiştir. Tuz çalısının içerdiği besin değerleri ile diğer bitkilere göre daha fazla ön plana çıktığını vurgulayan Bulut, “Kuraklık ve soğuğa dayanıklı olan tuz çalısını kullanarak, çiftçilerimize daha verimli otlaklar sağlıyoruz. Bu bitkiler, yüksek protein, mineral ve yağ oranları ile hayvancılık sektöründe önemli bir besin maddesi olarak değerlendirilmektedir,” diye konuşmuştur.

Bulut, tuz çalısının yetiştirildiği toprakların su erozyonunu önlemede de oldukça etkili olduğunu ve ekimden sonra verilen can suyunun ardından suya ihtiyaç duymadığını belirtti. Bu özellikleri nedeniyle genel olarak “marifetli bitki” olarak adlandırıldığını sözlerine ekledi. Tuz çalısı ve bozkır otunun bir arada kullanılmasının bazı faydaları olduğunu, çevresel streslere karşı dayanıklılıklarının arttığını ve yabancı otlarla mücadelede daha etkili olduklarını ifade etti.

Mera iyileştirme çalışmalarının ülke genelinde devam ettiğini anlatan Bulut, Karaman’da yetiştirilen tuz çalılarının tohumlarının Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından toplandığını, burada üretilecek fidelerin tüm Türkiye’ye dağıtılacağını dile getirdi.

ISLAH ÇALIŞMALARINA YOĞUN TALEP

Proje, köylerde yoğun bir talep ile karşılaşmıştır. Hatice Bulut, “Köylülerimiz bu projeye oldukça olumlu bakıyor. Köylerden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Özellikle küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerimiz, hayvanlarını daha kaliteli meralarda otlatma isteğinde bulunuyor. Bu bitkilerin besin değeri açısından zengin olmaları, talebi artırmaktadır,” diye ekledi.

Mera ıslahı yapılan Burunoba köyünde hayvancılık yapan Kadir Atabay ise, köylerinin yaklaşık 3 yıldır yeterli yağış almadığını fakat tuz çalılarının büyümeye devam ettiğini belirtti. Yürütülen çalışmaların sonuçlarından umutlu olduklarını ifade eden Atabay, meralarındaki iyileşmelerin, hayvanların beslenmesine olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Karaman’da Tuz Çalısı ile Meralar Canlanıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir