Kas ve İskelet Sistemi Sarkomlarında Yenilikler Sempozyumu 13 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirildi. Sempozyumda, Ortopedik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Harzem Özger, kas ve iskelet sistemi sarkomları konusunda son gelişmeler ve yenilikler hakkında önemli bilgiler paylaştı. Özger, günümüzde uygulanan yeni yöntemler sayesinde uzuv kaybının önlenebildiğini ve hastaların hayata daha fazla tutunabildiğini ifade etti. Eskiden, bu tür tümörlerin yol açtığı uzuv kaybı “kötü kader” olarak kabul edilmekteydi; ancak günümüzde bu durumun değiştiğine vurgu yaptı ve geçmişte hastaların yalnızca yüzde 3-5’inin hayatta kalabildiği dönemlerin geride kaldığını belirtti.
DAHA ÇOK KURTARILAN HAYAT, DAHA ÇOK KURTARILAN UZUV
Prof. Dr. Harzem Özger, kas ve iskelet sarkomlarının, daha az bilinen ve çeşitli özellikleri olan bir kanser türü olduğunu belirtti. Bu tümörlerin,sıklıkla 10-20 yaş arasındaki bireylerde görüldüğünü söyleyen Özger, kol, bacak, omurga gibi hareket sisteminin tüm dokularından kaynaklanabilen bu tümörlerin çeşitli tedavi yöntemleri gerektirdiğini aktardı. Sempozyumda, bu kanser türlerinin tanı ve tedavi süreçlerinin, bilgi ve deneyim açısından sınırlı olduğu ifade edilerek, uzmanlaşmış merkezlerin ve deneyimli kişilerin varlığının önemine dikkat çekildi.
HOT – DOG YÖNTEMİYLE HASTALARIN UZUV KAYBI ÖNLENEBİLİYOR
Özger, “Hot-Dog” yöntemi ile uzuv kaybının önlenebildiğini vurguladı. Bu yöntem, hastanın kendi dokusunun kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir biyolojik rekonstrüksiyondur. Tümör çıkarıldıktan sonra boş alan, hastanın kendisinden elde edilen bir canlı kemik ile doldurulmakta, böylece zamanla vücudun kendi dokusuna dönüşmesi sağlanmaktadır. Özger, prosedürün mikrocerrahi gerektiren zor bir yöntem olduğunu fakat başarı oranının yüksek olduğunu belirtti. Bu yöntemle, protezlerde yaşanabilen aşınma ve kırılma sorunlarının önüne geçilmiş olmaktadır.
TÜMÖRLÜ KEMİĞİN TEMİZLENMESİNDE SIVI AZOT SİSTEMİ
Özger, ayrıca “Hot-Dog” yönteminin uygulanmasında sıvı azot sisteminin önemine dikkati çekti. Tümörlü bölgeler, öncelikle belirlenen temiz sınırlarla çıkarılıyor ve daha sonra 20 dakika boyunca -180 santigrat derece sıcaklıktaki sıvı azot içerisinde bekletilerek tümörlü hücreler öldürülmekte. Ardından, sağlıklı kemik dokusu da zararlı hücrelerle birlikte yok edilmektedir. Yenileyerek canlanan bu kemiğin yük taşıyabilir hale gelmesi zaman alıyor. Bu canlanma süreci için hastanın bacağından alınan canlı fibula kemiği kullanılarak mikrocerrahi yöntemlerle yeniden yapılandırma süreci başlatılıyor.
İNTRAOPERATİF NAVİGASYON TÜMÖRÜN TAMAMEN TEMİZLENMESİNİ SAĞLIYOR
Sempozyumda, Ortopedik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ashish Gulia, intraoperatif navigasyonun tümörlerin tamamen çıkarılmasında sağladığı avantajları anlattı. Bu yöntem, ameliyat sırasında hastanın vücudunu ve kemik parçalarını okuyabilen bir sistem ile gerçekleştirilmekte ve cerrahi ekibe yol göstermektedir. Tümörün tam olarak çıkarılması çok kritik olduğundan, bu teknolojinin ameliyat sırasında sağladığı kolaylık son derece önemli.