NATO Kamu Diplomasisinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Marie-Doha Besancenot, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi (Stratcom Summit ’24)’da yaptığı konuşmada, “Dezenformasyon ve mezenformasyon, her ikisi de zararlı ama bir tanesi kasıtlı.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Etkinliğin son günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İletişim ve Enformasyon Genel Direktör Yardımcısı Dr. Tawfik Jelassi ile Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İletişimden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming’in video mesajlarıyla başladı.
Etkinliğin akışı, video mesajların ardından BBC haber spikeri ve muhabiri Louisa Pilbeam‘in moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturum ile devam etti. Bu oturumda, “Bilgi Çağında Tehditlere Karşı Caydırıcılık ve Savunma: NATO ile Bir Söyleşi” konusuna odaklanıldı.
“YAPAY ZEKANIN KARMAŞIKLIĞINI ELE ALIRKEN GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRMELİYİZ”
Jelassi, Stratcom Summit ’24 gibi önemli bir etkinlik düzenlendiği için Türkiye’ye teşekkür ederek, “Bu etkinlik, stratejik iletişim alanında dünyanın önde gelen liderleri, uzmanları ve profesyonellerini ‘Yapay Zeka ve İletişim: Eğilimler, Tuzaklar ve Dönüşüm’ teması etrafında bir araya getirerek çağımızın en ciddi sorunlarından biri hakkında diyaloğu başlatmak suretiyle liderlik ortaya koymuştur.” dedi. Ayrıca Türk atasözüne atıfta bulunarak, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var.” diyerek işbirliğinin önemini vurguladı.
Ayrıca, Jelassi, yapay zekanın karmaşıklığını ele alırken anlamlı ve etkili çözümler üretebilmek için hükümetler, sivil toplum ve özel sektörün güçlerini birleştirmesi gerektiğini belirtti. Dezenformasyon ve yapay zekanın etik yönetişimi konusunun, gelişen teknolojinin getirdiği zorluklardan bazıları olduğunu da ifade etti. UNESCO’nun, 194 üye ülke ile birlikte çalışarak yapay zeka odaklı iletişim teknolojilerinin insan onurunu, eşitliği ve barışı desteklemesi için çaba sarf ettiğini sözlerine ekledi.
“BM, DAHA SAĞLIKLI BİR ENFORMASYON ORTAMI OLUŞTURMAYI HEDEFLİYOR”
Fleming de video mesajında, dijital çağın milyarlarca insana aynı anda ulaşma fırsatları sunduğunu belirtirken, “Yapay zeka alanındaki hızlı ilerlemeler, iletişim yöntemlerimizde devrim yaratmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki iletişimciler olarak yeni araçları benimsiyoruz,” dedi. Gelişen teknolojinin sunduğu fırsatların yanı sıra zorluklar da getirdiğini ifade eden Fleming, “BM, bu durum karşısında kayıtsız değildir. Yapay zekanın kamu yararına kullanımı konusunda çeşitli yöntemler araştırarak, ortak ilkeler üzerinde anlaşma sağlanması çabası içindeyiz.” şeklinde konuştu.
Fleming, BM’nin hedefinin, zararlı içeriklerin teşvik edilmediği ve dezenformasyon gelirlerinin ortadan kaldığı, daha sağlıklı bir enformasyon ortamı oluşturmak olduğunu vurguladı.