1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Bodrum’da Barajlar Alarm Veriyor: Su Krizi Kapıda!

Bodrum’da Barajlar Alarm Veriyor: Su Krizi Kapıda!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en popüler turizm merkezi olan Bodrum, son dönemde su kaynakları konusunda ciddi bir alarm vermeye başladı. Özellikle kentin önemli içme suyu kaynakları arasında yer alan Geyik ve Mumcular barajlarındaki doluluk oranları, 8 Kasım 2023 tarihi itibariyle kritik seviyelere geriledi. Geyik Barajı, doluluk oranını yüzde 7 seviyesine düşürürken, Mumcular Barajı da yalnızca yüzde 5 doluluk oranına ulaşarak endişeleri artırdı.

Kasım ve Aralık aylarında etkili olan yağışlar, bölgeye kısmi bir nefes aldırmış olsa da, bu eski seviye ile karşılaştırıldığında hala yetersiz kalıyor. 6-9 Aralık tarihleri arasında Milas’a metrekareye 61,8 kilogram, Bodrum’a ise 60 kilogram yağış düştü. Bu yağışların ardından Geyik Barajı’nın doluluk oranı yüzde 14’e yükselmiş olsa da, Mumcular Barajı’nda bir değişiklik gözlemlenmedi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde, Geyik Barajı’nın doluluk oranı yüzde 27 düzeyindeydi ve Mumcular Barajı’ndaki seviye bu yılki oranla aynı kaldı. Bu durum, Bodrum azamında içme suyu sağlayan Geyik Barajı’ndaki düşük su seviyesinin ilerleyen dönemlerde sorun yaratabileceği kaygısını doğuruyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum ve Milas’ın yakın bir gelecekte su sıkıntısı yaşayabileceğini belirtti. Özçelik, “Bodrum, aylardır yağış almıyordu. Gelen yağışlarla beraber maalesef kentsel altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle taşkın ve su baskınları meydana gelmeye başladı.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Bodrum’un bir yağmur suyu drenaj hattının olmaması nedeniyle yağan yağışların yüzeysel drenaj sistemleriyle tahliye edilmeye çalışıldığını açıklayan Özçelik, drenaj sistemlerinin eksikliği nedeniyle en ufak bir yağışta dahi sorun yaşandığını vurguladı.

Bodrum’un özellikle yarımadanın uç kesimlerinde, Akyarlar ve Turgutreis gibi bölgelerde sıkça su baskınlarının yaşandığını kaydeden Özçelik, yağışın alansal dağılımının bu durumu etkilediğini belirtti. Yarımada’nın genelinde taşkın etkilerinin gözlemlendiğini ifade eden Özçelik, Mumcular ve Yatağan bölgelerinde ise yağış miktarının istenilen seviyede olmadığını belirtti. Geyik Barajı’nın su seviyesi yüzde 14, Mumcular Barajı’nın ise yüzde 5 civarında kalmaya devam ettiğini söyleyerek, bu iki barajın Bodrum’a su sağlayan ana noktalar olduğunu hatırlattı.

Özçelik son olarak, “Bodrum’da ve Milas’ta su seviyeleri düşük kalmayı sürdürürse, bölgedeki kuraklık riski artacaktır.” dedi. Önümüzdeki dönemde, bahar ve kış mevsimlerinde beklenen yağışlarla birlikte, su seviyelerinin durumunun ne olacağını tayin edecek önemli faktörler olacağını belirtti. Ayrıca, bölgenin su ihtiyacını karşılayan Akgedik Barajı’nın da su seviyesinin yüzde 40’lar civarında olduğunu ifade etti ve “Eğer kuraklık etkileri devam ederse, bu durum sadece Bodrum’u değil, Milas’ı da ciddi anlamda etkileyecek.” şeklinde uyarıda bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bodrum’da Barajlar Alarm Veriyor: Su Krizi Kapıda!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir