Yanık ve Travma Derneği Başkanı Prof. Dr. Emrah Şenel, yanık tedavisine dair halk arasında yanlış uygulamaların yaygın olduğunu vurgulayarak, “Yanığın üzerine yağ, diş macunu veya zeytin sürmek, kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Hiçbir şey sürmeyin, bunun bir anlamı yok. Yanığın üzerine temiz bir bez örtüp, hastaneye ulaştırmak en doğru yaklaşımdır,” şeklinde uyardı.
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Şenel, Türkiye’nin yanık tedavisinde son 20 yılda dünya standartlarına ulaştığını belirtti. Antalya’da düzenlenen “1. Ulusal Yanık Kongresi”, “1. Avrasya Yanık Kongresi” ve “1. Ulusal Yanık Hemşireliği Kongresi” gibi önemli etkinliklerle akademik faaliyetlere ev sahipliği yaptıklarını ifade etti. Şenel, Avrupa ve ABD’de uygulanan yanık tedavi standartlarının Türkiye’de de geçerli olduğunu dile getirdi.
Yanıklar, önemli bir travma türü olup her yıl yaklaşık 400 bin kişinin yanık nedeniyle hastanelere başvurduğunu aktaran Şenel, bu vakaların yarısının çocukları, diğer yarısının ise yetişkinleri oluşturduğunu belirtti. En sık görülen yanık türlerinin ev kazalarından kaynaklandığını vurgulayan Şenel, sıcak su yanıklarının birinci, elektrik yanıklarının ise ikinci sırada yer aldığını ifade etti. Çaydanlık veya banyo kazalarından sıkça yanık meydana geldiğini anlatan Şenel, ergen yaştaki çocukların elektrikten kaynaklanan ciddi yanık vakalarına maruz kaldığını ekledi.
Prof. Dr. Emrah Şenel, Türkiye’nin yanı sıra çevre coğrafyaya da sağlık hizmeti sunduğunu ve özellikle Suriye bölgesinden gelen yanık hastalarının devlet tarafından ücretsiz olarak tedavi edildiğini kaydetti. Bu durum, Türkiye’nin yanık tedavisinde bölgesel bir merkez haline geldiğini göstermektedir.
“YANIĞIN ÜZERİNE BİR ŞEY SÜRMEYE ÇALIŞMAYIN”
Yanıkların neden olduğu ölümlerin dünyada önemli bir travma kaynağı olduğunu söyleyen Şenel, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer ilk müdahale doğru yapılamazsa veya uygun merkezler tarafından tedavi edilmezse, bu hastalar kaybedilebilir. Yanık, ölümle sonuçlanabilen ciddi bir travmadır. Bu nedenle ilk müdahalenin ve tedavinin doğru yapılması hayati önem taşır. Yanığın olduğu bölgedeki elbiseyi çıkarmak, sıcak temas süresini azaltmak gerektiğini unutmamak gerekir. Eğer küçük bir el ya da kol yanmışsa, bu bölgeyi çeşme suyunun altında 15-20 dakika tutmak, ilk müdahale için oldukça önemlidir.”
Özellikle halk arasında yaygın olan yanlış inanışları çürütmek isteyen Şenel, “Yanığın üzerine herhangi bir şey sürmeye çalışmayın. Yağ, diş macunu veya zeytin gibi maddeler yanık üzerine sürüldüğünde, enfeksiyon riskini artırır ve kalıcı izlerin oluşmasına sebep olabilir,” diyerek uyarılarda bulundu.
Çocukların yanık vakalarında ölüm riskinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Şenel, fiziksel, ruhsal ve psikolojik etkilerin çocukların hayatlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Yüz veya el bölgelerinde yanık izlerinin kalması durumu, hem çocuklar hem de aileleri açısından oldukça zorlayıcı bir süreçtir.
Son olarak, Türkiye’de son 20 yıl içerisinde tüm yanık vakaları ile ilgili geniş ve profesyonel ekiplerin yetiştiğini dile getiren Şenel, 74 ünite ve merkezde yanık tedavisine yönelik tüm ameliyatların yanı sıra fizikoterapi ihtiyaçlarının da karşılandığını açıkladı. Bu gelişmeler, Türkiye’nin yanık tedavisindeki başarısını ve kalitesini arttırma çabalarını