Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 3 yıl önce hayata geçirdiği “Spora Engel Yok” projesi, Gürsu Kapalı Yüzme Salonu’nda engelli bireylere yönelik etkinlikler düzenleyerek, onları sporla buluşturmayı başardı. Proje kapsamında, en küçüğü 10 yaşında, en büyüğü ise 30 yaşında olan 9 sporcu, tedavi amacıyla başladıkları yüzme sporuyla hayatlarına yeni bir yön verdiler. Bu sporcuların 4’ü paralimpik, 5’i mental, otizm ve down sendromlu olan özel sporculardan oluşuyor. Katıldıkları çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda kazandıkları başarılar sayesinde hem yeni şehirleri ve ülkeleri keşfetme şansını elde ettiler hem de kendileri gibi engelli bireylere umudun simgesi oldular.
12 YILA DÜNYA 1’İNCİLİĞİ, AVRUPA 2’NCİLİĞİ VE TÜRKİYE REKORLARI SIĞDIRDI
Para yüzücü Melda Kolayca (20), yüzmeyi bir özgürlük sembolü haline getirmiş durumda. 8 yaşında başladığı yüzme serüveni, Para Yüzme Milli Takımı’nda Türkiye’yi temsil etmesiyle devam ettiriliyor. 2019 yılında Belarus’taki Paralimpik Uluslararası Turnuvası’nda Avrupa 2’nciliği ve 3’üncülüğü kazanan Kolayca, Türkiye’de 100 metre kelebek ve 200 metre karışık yüzme branşlarında rekor kırdı. 2022 yılında Fransa’da düzenlenen Liselerarası Dünya Şampiyonası’nda 300 metre karışıkta dünya 1’incisi, 50 metre kelebekte ise dünya 3’üncüsü unvanını elde etti.
‘HEDEF, OLİMPİYATLAR’
Bursa Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi olan Melda Kolayca, hayatının önemli bir kısmını ameliyat ve fizyoterapi ile geçirdiğini ifade etti. “Ortaokuldayken tedavi sürecim sona erdi. Ailem sayesinde yüzmeye başladım. 70 tane birinciliğim, 3 tane ikinciliğim ve 3 tane Türkiye 3’üncülüğüm var. Ayrıca 1 tane Avrupa 2’nciliğim bulunuyor. Şimdi hedefimiz olimpiyatlardır” dedi.
‘TÜM HAYATIMI YÜZMEYE VERMEK İSTİYORUM’
Yüzmenin sadece fiziksel değil, mental anlamda da kendisini geliştirdiğini belirten Kolayca, “Öz güvenim arttı, artık daha sosyal biriyim. Üniversite hayatıma devam ediyorum. Mezun olduktan sonra spor kariyerimi 30 yaşına kadar devam ettirmek istiyorum. Hayatımı tamamen yüzmeye vermek istiyorum” sözlerini ekledi.
MISIR’DA DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU İÇİN KULAÇ ATACAK
Bir diğer paralimpik yüzücü Serhat Polat (23), S3 kategorisinde milli takım barajını geçerek Türkiye’yi Mısır’da temsil edecek. Fizik tedavi amacıyla 3 yaşında başladığı spor, onu 20 yılı aşkın süredir yüzme alanında tutuyor. Başlangıçta hafta sonları antrenman yapan Polat, lisans aldıktan sonra her gün havuza gelmeye başladı. Olimpiyatları hedefleyen Serhat, İl Halk Kütüphanesi’nde çalışarak spor ve iş yaşamını dengelemeye çalıştığını belirtti. “Mısır’daki yarışlardan madalya ile dönmeyi umuyoruz” dedi.
‘SPOR YAPMASAYDIM EVE KAPANIP, PENCEREDEN DIŞARI BAKAN BİRİ OLURDUM’
Ailesinin desteğinin hayatındaki dönüm noktası olduğunu ifade eden Serhat Polat, “Ailem olmasa bu başarıları elde etmem mümkün olmazdı. Spor sayesinde dışarıda gördüğümüz sevgiyi hissediyoruz. Eğer spor yapmamış olsaydım, muhtemelen evde kapalı kalan biri olurdum” açıklamasında bulundu.