Özellikle dünya genelinde jeopolitik gerilimlerin yükselmesine rağmen, makroekonomik veriler piyasalarda risk iştahının devam etmesine neden olmaktadır. Hafta sonu Çin’den gelen veriler, ülkenin imalat sanayi ve hizmet sektöründeki genişlemenin devam ettiğini göstermiştir. Bu veriler, Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyici önlemler alacağı beklentisiyle birleşince, Asya’nın yeni haftaya olumlu bir başlangıç yapmasına zemin hazırlamıştır.
Diğer yandan, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay faiz indirimine gitmesine dair beklentiler, para piyasalarında ciddi bir belirleyici olmaktadır. Faiz indirimi için yüzde 67 ihtimal öngörülmektedir. Önümüzdeki cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin bu fiyatlamalar üzerinde etkili olması beklenmektedir.
ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın BRICS ülkelerine yönelik uygulayacağı ilave gümrük vergisi tehdidi, yatırımcıların dikkatle takip ettiği konular arasında yer almaktadır. Trump’ın bu açıklamalarının ardından dolar, yeni haftaya güçlü bir başlangıç yapmışken, Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik’in (RN) Lideri Marine Le Pen, hükümetin bütçe taleplerini yerine getirmemesi halinde, Başbakan Michel Barnier’e karşı gensoru önergesi verme tehdidinde bulunmuştur.
Tüm bu gelişmelerin etkisiyle avro/dolar paritesi, haftaya yüzde 0,5 düşüşle 1,0520 seviyesinden başlarken, dolar endeksi yüzde 0,5 artışla 106,3’e yükselmiştir. Jeopolitik risklerin artışı ile birlikte, son dört iş gününde değer kazanan altın, güçlenen doların alternatif maliyetini artırması sonucu yeni haftaya yüzde 0,9 azalışla 2,628 dolardan başlamıştır. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ise cuma günü 4,17 seviyesine kadar gerileyip sonra tekrar 4,21’e yükselmiştir.
Emtia fiyatlarına bakıldığında, OPEC+ toplantısının yaklaşmasıyla birlikte Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,3 azalarak 72,2 dolara düştü. Bakırın libresi de yüzde 0,8’lik bir düşüşle 4,06 dolardan işlem görmüştür. New York Borsası’nda ise Cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,56, Nasdaq yüzde 0,83 ve Dow Jones yüzde 0,42 artış göstermiştir. Ancak, ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir seyirle başlamıştır.
Avrupa Piyasaları
Avrupa borsalarında, ABD ve Çin’den gelen olumlu haberlerle geçen hafta pozitif bir seyir hakim olmuş; gözler ise Avro Bölgesi’nde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve işsizlik oranına çevrilmiştir. Fransa’daki gelişmeler, liderler arasında artan gerilim nedeniyle yatırımcıların ilgisini çekmiştir. Bu da piyasalarda oynaklığın artmasına yol açacağı öngörülmektedir.
Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa, Ukrayna’ya insani, ekonomik ve askeri yardımları sürdüreceklerini ve yıl sonuna kadar 4,2 milyar avro ek bütçe yardımı sağlayacaklarını duyurmuştur. Bu gelişmelerle, Cuma günü İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,78 ve İtalya’nın FTSE MIB 30 endeksi de yüzde 0,46 artış göstermiştir. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar da yeni haftaya krizli bir seyirle başlamıştır.
Asya Piyasaları
Asya piyasalarında ise, Çin başta olmak üzere ekonomik teşvik adımlarının etkisiyle pozitif bir hava hakim olmuştur. Bunun yanında, ABD ve Çin arasında yaşanabilecek bir ticaret savaşı ihtimali de yatırımcıların izleme listesinde yer almaktadır. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) para politikasını gevşetmeye yönelik olası ad