Osmangazi Belediyesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlamak amacıyla, engelli bireyler ve onların aileleri için önemli bir seminer düzenledi. Bu etkinlikte, engelli bireylerin toplumsal hayata adil, eşit ve bağımsız bir şekilde katılımı için yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının üstlenmesi gereken sorumluluklar üzerinde duruldu.
Seminer, Osmangazi Belediyesi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (BAREM) bünyesinde gerçekleştirildi. Konuşmacı olarak katılan Erişebilir Kent Düzenlemeleri ve Engelsiz Turizm Uygulamaları Uzmanı Sosyal Pedagog Adem Kuyumcu, engelli bireylerle iletişimde dikkate alınması gereken noktalara dikkat çekti. Ayrıca, Bursa’daki kamu çalışanları, engelli bireyler ve aileleri, seminerde bir araya geldi. Etkinlik, iki gün boyunca sürdü ve katılımcılara engelli bireylerle iletişimde yapılan hataların yanı sıra engelliliğin yanlış bir şekilde kutlanmaması gerektiği yönünde bilgiler verildi. Örnekler ve vaka analizleri ile bu konuların derinlemesine incelendiği belirtildi.
“Belediyelerin yükümlülüğü, erişilebilir şehirler oluşturmaktır”
Erişilebilir kent düzenlemeleri ile ilgili konuşan Adem Kuyumcu, yerel yönetimlerin engelli bireylerin yaşam standartlarını yükseltebilmesi için neler yapması gerektiğini ifade etti. Kuyumcu, “Seminerimize kamu kurumları ve belediyelerden katılımcılar dahil oldu. Bu katılımcılara, erişilebilir kentler, engelli ve yaşlı hizmetleriyle ilgili kaliteli hizmet verimi ve çeşitlendirilmesi gibi konularda eğitimler sunduk. Belediyelerin birincil görevlerinden biri, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak olmalıdır. Bu yüzden konutların, yayaların bulunabilecek yolların, toplu taşıma araçlarının, kamu binalarının ve belediyenin hizmet verdiği alanların erişilebilirliğini sağlamak zorundadırlar.” dedi.
“Engellilik düşünülerek kutlanacak bir durum değildir”
Engelli bireylerle iletişimde yapılan hataların bilincinde olan Pedagog Adem Kuyumcu, “Engelli bireylere geçmiş olsun dememek gerekir. Onlar hasta değillerdir ve bir hastalık gibi geçişkenlikleri yoktur. Tüm insanlar engelli duruma düşebilir; bu ifadeleri kullanmak son derece gereksizdir. ‘Sevgi engelleri aşar’ gibi cümleler kurmamalıyız çünkü sevgi, bir engelli bireyin önündeki fiziksel engeli ortadan kaldırmaz. Erişilebilirlik, eğitim ve istihdam haklarına saygının artırılmasına yönelik bir adımdır. Engelliler günü gibi kutlamalar yapmak, aslında yanlıştır ve engellilik, kutlanacak bir durum değildir. Bu seminerin oldukça kıymetli olduğunu düşünüyorum ve bizimle birlikte olduğu için Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a ve tüm çalışma arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Seminerin kapanışında, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir, Sosyal Pedagog Adem Kuyumcu’ya verdiği bilgiler ve katkıları dolayısıyla teşekkürlerini iletti.
Osmangazi Belediyesi
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü