Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Aslında… Tuhaf bir süreç yaşıyoruz. Bir yanda gıdaya erişim sıkıntısı yaşayanlar varken, diğer yanda gıda israfı yapılıyor. Bu durum, hayatın temel bir parçası olan gıda kaynaklarının etkin kullanımı açısından oldukça çelişkili bir tabloya yol açıyor.
Bu yaşamsal konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey önemli bir adım attı. Avrupa Atık Azaltımı kapsamında, başkanlığını Bozbey’in yaptığı Marmara Belediyeler Birliği projesi olarak harekete geçildi. Bu projeyle amaçlanan, gıda atıklarının gerek geri kazanımı gerekse israfının önlenmesi konusunda farkındalık yaratmaktı.
Kısaca… “Gıda atıklarının tadı kaçtı” mottosuyla başlayan projenin koordinasyonunu yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Alper Makam ile hedeflerini konuştuk. Öncelikle çıkış noktasına dikkat çekti: “Gıda tüketiminde; ihtiyaçtan fazla alım ve kullanım, korumada özensizlik gibi nedenlerle çok fazla atık ortaya çıkıyor. Bu da gıda israfına yol açıyor.”
Bu noktada… “Atılacak hiçbir gıda fazlamız olmamalı”“Hal’de bile fazla gıda atığı çıkıyor. Bazen kent tüketiminden fazla gelen ürün atığa dönüşüyor. Gıdayı korumak için kentin ihtiyacı kadar gelmesini sağlayacak önlemleri de almamız gerekiyor.” Bu durum, yerel yönetimlerin tüketim alışkanlıklarını yönetimi konusunda daha fazla sorumluluk taşıdığını ortaya koyuyor.
Nitekim… Hafta içinde Bursa Kent Konseyi, Büyükşehir Belediyesi Tarım-Peyzaj A.Ş. ve Çevre Koruma Dairesi tarafından Hikmet Şahin Kent Hali önünde eğitim gerçekleştirildi. Bu eğitimde gıda atıklarının yararlı hale getirilmesi için yapabilecekler anlatıldı.
Projeyi… “Tarladan sofraya kadar olan süreci ve çıkan atıkların değerlendirilmesini anlattık” diyerek özetleyen Makam, eğitim desteği ile vatandaşların bilinçlendirilmesi için çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, “İnegöl’de biomekanizasyon tesisimiz var. Arkadaşlarımız bu tesiste gıda atıklarının evsel nitelikte olanlarının ayrışmasını, geri kazanılabilir organik atıkların biyolojik yıkımla enerjiye dönüşmesini gördüler.” diyerek sürecin örneklerini aktardı.
Vatandaşa çağrısı şu: “İhtiyacımız kadar gıda ürünü almayı alışkanlık edinelim. Dönüştürülebilir ambalaj atıklarını mutlaka ayıralım.” Bu noktada bireylerin sorumluluk alması gerektiğinin altı çiziliyor.
Ayrıca, Makam şunu da açıkladı: “Başkanımız Sayın Mustafa Bozbey bu konuyu çok önemsiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak gıda atıkları için kompost tesisi kurmayı planlıyoruz.” Bu tür adımlar, gelecekte gıda atıklarını yönetme konusundaki çabaları daha da artıracaktır.
Atık yönetimini incelemek için Japonya’ya gidiyor
Hafta başı… Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, depremin