Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Bursa için büyük bir tehlikenin her an yaşanabilecek yıkıcı depremler olduğunu belirten Yılmaz, bu tehlikeye karşı alınması gereken önlemlerin başında kentin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun en önemli yollarından birinin ise kentsel dönüşüm olduğunu ifade etti.
Günümüzde belediyeler kentsel dönüşüm projeleri yürütse de, bu projelerin hem yeterli olmadığı hem de gereken hızda ilerlemediği görüşünde.
Bu konuyla ilgili olarak İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Şeref Demir, başkan yardımcıları Nurcan Özdemir, İbrahim Cem Oflaz, ve Muhammed Adiloğlu ile bir araya gelerek konuştular. Her biri, Bursa’nın deprem riski konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
İMSİADın deneyimli yöneticileri, Bursa’nın mevcut yapı stoğunun büyük bir kısmının risk taşıdığını belirtti. Şeref Demir, “Aslında Bursa’da kentsel dönüşümden önce zihinsel dönüşüm gerekir” diyerek bu süreçte halkın bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti. Demir, “Ticari kazanç beklentisinde değiliz, sosyal fayda olarak görüyoruz” ifadesiyle, kentsel dönüşüm süreçlerinin topluma nasıl katkı sağladığına vurgu yaptı.
Demir, vatandaşların oturduğu konutları riskli yapılardan çıkarabilmeleri için fedakarlık yapmaları gerektiğini söyledi. “Arabalarını değiştirirken fark verdiği gibi, konutlarını sağlamlaştırırken de ya maddi ya da metrekareden fedakârlık göstermeli” diyerek dikkat çekti. Dolayısıyla etkin bir kentsel dönüşüm için öncelikle zihinsel değişim gerektiğini belirtti.
Rakamlarla Bursa’nın çarpıcı gerçeğini ifade eden Demir, “Bursa’da 2000 yılı öncesi 600 bine yakın yapı var. Bunların tamamı riskli. Bu rakam, Bursa yapı stoğunun neredeyse yüzde 65’i” dedi. Ayrıca mühendislik desteği almamış kaçak yapıların da göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Şeref Demir’in korkuları arasında, 6 Şubat 2023’te Türkiye’nin güneyinde meydana gelen büyük depremin aynı ölçekte bir Marmara Bölgesi depremi olması durumunda Bursa’nın içinden çıkamayacak bir duruma düşebileceği yer alıyor.
Kentsel dönüşümün yalnızca kamu tarafından yürütülemeyeceğini, özel sektörün de bu süreçte yer alması gerektiğini belirten Demir, “Bu kadar büyük kentsel dönüşümü kamuyla çözebilmek mümkün değil” dedi. Ardından, kaçak yapılaşmanın temelinde yatan arsa politikalarına değinerek, “Arsanın imara açıldığı andan yapıya dönüşmesine kadar olan sürecin denetimi çok iyi yapılmalı” ifadelerini kullandı.
İMSİAD 13. yılında federasyonlaşıyor
2011 yılında, tekstil sanayicisi olarak üretim yapan Adil Gökçadır ile yapılan görüşmede, büyük inşaat sektörünü bir araya getirecek bir dernek kurulması fikrinin doğduğunu belirtti. İMSİAD’ın kuruluşunun takibinde yer aldıkları belirten Yılmaz, İMSİAD Başkanı Şeref Demir‘in açıklığa kavuşturduğu üzere, bu yıl federasyonlaşacaklarını duyurdu.
“Patates stoğu için baskın yapan devlet arsa stokçuluğunu teşvik ediyor”