1. Haberler
  2. İnegöl
  3. İnegöl’de Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi Açıldı

İnegöl’de Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi Açıldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü’nün Seramik ve Cam Süsleme Teknolojileri Atölyesi tarafından tasarlanan ve İnegöl Belediyesi iş birliği ile İnegöl Kent Müzesi sergi salonunda düzenlenen “Hayra Açılan Kapılar Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi”, 9 Kasım 2023 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açtı. Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Araştırma Bölümünün Bursa yöresinde bulunan asırlık yapılara ait kapı tokmaklarını incelemesi sonucunda oluşturulan bu sergi, toplamda 30 eserden oluşmakta ve 6 Aralık 2024 tarihine kadar İnegöl Kent Müzesi’nde görülebilecektir.

İnegöl Kent Müzesi’nde 170. sergi

İnegöl Belediyesi, “Hayra Açılan Kapılar Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi” ile birlikte Bursa Olgunlaşma Enstitüsü iş birliği çerçevesinde açılan 7’nci sergiyi duyurdu. Bu serginin açılmasından önce, 2012 ile 2019 yılları arasında 6 ayrı sergi gerçekleştirildi. Ayrıca, bu yeni sergi, İnegöl Kent Müzesi’nin kuruluşundan bu yana düzenlenen 170. sergi olma özelliğini taşımakta.

Tarihi dönemlerden esinlenerek hazırlandı

Serginin açılışı, 9 Kasım 2023 tarihinde saat 14.00’te gerçekleşti. Açılışta İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, Belediye Başkanı Alper Taban, Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Zengin, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, Bursa Olgunlaşma Enstitüsü temsilcileri, kurum öğretmenleri, öğrenciler ve diğer davetliler yer aldı. Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Seramik Bölümü Öğretmeni Fatma Kaçar, serginin içeriği hakkında bilgi vererek, “Bu eserler, Roma ve Osmanlı dönemine ait Bursa’daki tarihi yapılardaki kapılar ve kapı tokmaklarından esinlenerek hazırlandı. Osmanlı döneminde kapıların ve tokmak çeşitlerinin çeşitli anlamları bulunmaktaydı. Bu, bir kültürel miras örneğidir,” dedi.

Anadolu’nun yaşam tarzını yansıtıyor

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban ise kapı tokmakları ve halkalarının sanat tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Başkan Taban, “Geleneksel Anadolu evlerinin kapı tokmakları, yalnızca işlevsel değil, aynı zamanda Anadolu’nun yaşam tarzını, sanat zevkini ve zanaat inceliklerini de yansıtan önemli unsurlardır,” şeklinde konuştu. Ayrıca, kapının, toplumun sosyal ve kültürel kimliğini belirleyen bir öge olduğunu ve tokmakların da içerideki topluluğun sosyal durumunu simgelediğini ifade etti. “Bursa Olgunlaşma Enstitüsü’nün atölyelerinde, 18. ve 19. yüzyıl Bursa bölgesine ait kapı tokmakları ve desenlerinden ilham alınarak seramik ve tiffany vitray teknikleri kullanılarak özgün tasarımlar oluşturuldu. Bugün açılışını yaptığımız sergi bir ay boyunca Kent Müzesi’nde açık kalacak. Eserlerin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve vatandaşlarımızı da sergiyi gezmeye davet ediyorum,” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından sergi resmi olarak açıldı ve misafirler, sergiyi gezerek eserleri derin bir ilgiyle inceledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İnegöl’de Geleneksel Kapı Tokmakları Sergisi Açıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir