Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Beyaz TV’de yayımlanan “Akılda Kalsın” programında güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.
Emeklilik şartlarının değişip değişmeyeceği ve emekli aylıklarının hesaplanmasına dair yapılacak düzenlemeler üzerine bir soru yönelten Işıkhan, güncel olarak bu konuda herhangi bir planlarının bulunmadığını belirtti. Emeklilik sisteminin iyileştirilmesine dair her türlü gelişmeye açık olduklarını ifade eden Işıkhan, bu konuda Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun ve Orta Vadeli Plan’ın belirleyici olacağını vurguladı.
Işıkhan, emeklilere yönelik bayram ikramiyesi uygulamasının 2018 yılında başladığını hatırlatarak, bu geleneği 2025 yılında da devam ettirmeyi düşündüklerini dile getirdi. Eski dönemlerde olduğu gibi, emeklilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.
Asgari ücretin milyonlarca vatandaş için önemli bir konu olduğunu belirten Işıkhan, bu konunun tek başına hükümet veya bakanlık tarafından belirlenmediğini açıkladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Aralık ayı başında toplanarak, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücreti belirlemeye başlayacağını duyurdu.
Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Işıkhan, son birkaç haftada bu konuda 7,9 milyar lira nakit ödeme aldıklarını kaydetti. Bunun yanı sıra daha büyük bir tutarın taksitlendirilmesinin de gerçekleştiğini dile getirdi. İletişime geçilen tüm belediyelerle, hiçbir ayrım gözetmeden görüşmelerin sürdüğünü vurguladı.
İşletme ve borç konularında, belediye başkanlarına önemli bir hatırlatmada bulunan Işıkhan, borçların zamanla faiziyle birlikte tahsil edileceğini belirtti. 31 Mart’ta 96 milyar lira olan belediyeler borcunun şu an 140 milyara ulaştığını ifade etti.
Yeni nesil çalışma modelleri ile ilgili sorulara da yanıt veren Işıkhan, amaçlarının yalnızca çalışma saatlerini değiştirmek olmadığını belirtti. Güçlü bir Türkiye ve ekonomik yapının oluşturulması için daha fazla çalışmak ve üretmek gerektiğini kaydetti.
İstihdam artışını sağlamak için yeni nesil çalışma modellerinin önemine de değinen Işıkhan, part-time, saat başı ve kısmi çalışmalar gibi esnek çalışma yöntemlerinin öne çıkacağını ifade etti. Çalışma Bakanlığı olarak, üretkenliği artırmaya yönelik adımların atılması gerektiğini vurguladı.