1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Bursa’nın İhracat Gücü: EuroBLECH 2024 Fuarı’nda Temaslar

Bursa’nın İhracat Gücü: EuroBLECH 2024 Fuarı’nda Temaslar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), üyelerini uluslararası fuarlarla bir araya getirerek ihracata dayalı büyümeyi sürdürmeye devam ediyor. Bursalı makine, metal ve kalıp sektörü temsilcileri, Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen 27. Uluslararası Sac Levha İşleme Teknolojisi Fuarı EuroBLECH 2024’ü ziyaret etti. Bu yıl “Üretkenliğin Gücü” temasıyla gerçekleştirilen fuar, 40 ülkeden 1.300 katılımcıyı bir araya getiriyor. BTSO heyetinde Savunma Sanayii ve Havacılık Konseyi Başkanı Aptullah Saner, Makine-Metal Konseyi Başkanı Serdar Burulday, Meclis Üyesi Yusuf Ertan ve 9. Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Kaymaz gibi önemli isimler yer aldı. Heyet, Türkiye’nin en büyük katılımcı ülkelerden biri olduğu EuroBLECH’te stant açan Bursa firmalarını da ziyaret etti.

BTSO Savunma Sanayii ve Havacılık Konseyi Başkanı Aptullah Saner, fuarın sektördeki öneminin devam ettiğini belirtti. Saner, fuara gelirken bazı endişeleri olduğunu, çünkü Almanya’da üretim endekslerinin düştüğüne ve resesyon söylentilerinin yayıldığına dikkat çekti. Ancak EuroBLECH’in beklenenden daha fazla ilgi gördüğünü ve birçok Türk firmasının katılımının gurur verici olduğunu ifade etti. Bursalı firmaların fuarda büyük bir katılım sergilediğini belirten Saner, firmaların ihracat ve yatırım iştahlarının yüksek olduğunu vurguladı. Bu tür etkinliklerin, mevcut ve potansiyel müşterilerle bir araya gelme fırsatları sunduğunu, bunun da sektörün ihracatını artıracağına inandığını söyledi.

Saner, sektörün karşısında büyük fırsatlar olduğu kadar riskler de bulunduğunu söyledi. Özellikle, Çin’in potansiyel bir risk unsuru olduğuna ve Almanya’nın otomotiv sektörünün, yeni nesil araç teknolojilerinde geri kalması nedeniyle zorluklarla karşılaştığına dikkat çekti. EuroBLECH’in iki yılda bir düzenlenen önemli bir fuar olduğunu belirten Saner, üretim tekniklerinin ve ürünlerin basitleştiği bir dönemde rekabet için hızlı ve uygun fiyatlı ürünler üretmenin önemine değindi. Türkiye’deki ihracatçıların güçlü bir motivasyona sahip olduğunu, bunun da teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, üretimdeki teşvik mekanizmalarının yeniden güçlü bir şekilde çalışması halinde rekabetçiliklerini koruyacaklarına inandığını ifade etti.

Bursa ve Marmara Bölgesi’nin sektörün üretim ve ihracat merkezi olduğunu belirten Saner, burada ciddi bir ekonomik sıkışıklığın yaşandığını vurguladı. Yüksek arazi maliyetlerinin KOBİ’lerin büyümesine engel olduğunu söyleyen Saner, böyle bir ortamda firmaların rekabetçi olmasının imkânsız olduğunu belirtti. Almanya’nın hala çeşitli bölgelerine teşvikler sunduğuna ve firmalara bedava yer vererek yatırımları teşvik ettiğine dikkat çekti. Türkiye’nin de yeni yatırım alanları oluşturarak bunun alt yapısını hazırlaması gerektiğine vurgu yaptı. BTSO’nun bu konudaki çabalarını takdirle karşıladığını, yerel yönetimlerin de destek sağlaması gerektiğini belirtti.

BTSO Makine Metal Konseyi Başkanı Serdar Burulday, EuroBLECH’in sektör için önemli bir fuar olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin fuardaki katılımının büyüklüğüne vurgu yapan Burulday, Bursalı firmaların fuarda 40’tan fazla stantla yer aldığını ifade etti. Son dönemde Türk makine sektörünün karşılaştığı zorlukları dile getiren Burulday, Çin’in agresif tutumunun sektöre negatif etkiler yarattığını belirtti. Çin ile rekabetin olumsuz etkilerinin azaltılması için gerekli tedbirlerin alınmasının önemine dikkat çekti.

Burulday, Bursa’da firmaların küresel rekabet edebilmesinin önündeki en büyük engellerden birinin mekânsal sorunlar olduğunu ifade etti. KOBİ’lerin yeni yatırım alanlarına ulaşımının kısıtlanması sebebiyle ölçek büyütme konusunda zorlandıklarını belirtti. Yerli ve milli üretimi teşvik edecek politikaların geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Burulday, özellikle kalıp üreticilerinin koruma altına alınması gerektiğini ifade etti. Bu süreçte kamu-özel sektör işbirliklerinin önemine değinerek, Avrupa’nın attığı adımları iyi analiz etmelerinin gerekliliğini ifade etti.

BTSO Meclis Üyesi Yusuf Ertan, KOBİ’lerin bu dönemde kardan feragat ederek ayakta kalmaya çalıştıklarını belirtti. Sektördeki ölçek sorununa da dikkat çekerek, küçük üretim alanlarında rekabet etmenin zorluklarını vurguladı. EuroBLECH’te sağladıkları deneyimlerin önemini belirten BTSO 9. Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Kaymaz, bu fuarların sektördeki yenilikleri takip etme fırsatı sunduğunu ifade etti. Kaymaz, edindikleri bilgileri diğer firmalarla paylaşarak sektöre katkıda bulunduklarını belirtti ve organizasyon için BTSO yönetimine teşekkür etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bursa’nın İhracat Gücü: EuroBLECH 2024 Fuarı’nda Temaslar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir